Choć ogórki to jedne z najczęściej uprawianych warzyw w polskich ogrodach, ich pielęgnacja wcale nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Często przyprawiają ogrodników o zawrót głowy, ale ja od lat cieszę się z udanych i dorodnych zbiorów. Wszystko dzięki odpowiedniemu nawozowi, który przygotowuję samodzielnie w domu i niemal za darmo. Teraz o żółtych liściach i marnych plonach wiem już tylko z opowieści skarżących się sąsiadek.
Pielęgnacja ogórków a najczęstsze problemy w uprawie
Mogłoby się wydawać, że w pielęgnacji ogórków nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy przecież dbać o regularne nawadnianie, nawożenie i umieszczenie sadzonek na odpowiednim stanowisku. Jednak z doświadczeń tysięcy ogrodników wiadomo, że uprawa tych zieloniutkich i pysznych warzyw wcale nie jest tak oczywista. Zdarza się, że plony okazują się wyjątkowo marne, a na liściach ogórków pojawiają się niepożądane żółte plamy. Wówczas niezbędna jest natychmiastowa reakcja.
Zobacz także:
Dlaczego liście ogórków żółkną?
Żółknięcie liści ogórków to powszechny problem, który dotyka plonów w wielu polskich ogrodach. Często zjawisko to występuje nawet mimo stosowania nawozów, a może mieć to kilka różnych przyczyn i nigdy nie należy tego ignorować. Wśród głównych przyczyn wymienia się:
- choroby grzybowe ogórków, w tym mączniak rzekomy,
- nieodpowiednie podlewanie (zarówno niedobór wody, jak i jej nadmiar),
- stosowanie nieodpowiedniego nawozu lub przenawożenie (przede wszystkim nadmiar azotu),
- brak odpowiednich warunków glebowych.
W przypadku moich ogórków nie była to kwestia szkodników, a stosowania nieodpowiedniego nawozu, który nie dostarczał roślinie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, czyli azotu, magnezu, potas oraz fosforu. Na szczęście żółte liście to już przeszłość, a ja od wielu lat problemy z uprawą mam za sobą. W pielęgnacji pomógł domowy nawóz z 3 składników.
Jaki jest najlepszy domowy nawóz pod ogórki i jak go przygotować?
Aby ogórki rosły obficie, były dorodne, a na liściach nie pojawiały się niepożądane żółte plamy, warto wzmocnić je tym sprawdzonym domowym nawozem z 3 składników. Do jego przygotowania potrzebne są: cebula, czosnek oraz cukier. Wystarczy, że sięgniesz do szafki po deskę do krojenia, duży szklany słoik, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku oraz pół szklanki cukru i poszatkujesz warzywa. Gdy wszystkie składniki są gotowe, wrzuć je do naczynia, a następnie zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Miksturę odstaw w zacienione miejsce na około 3 dni, a po tym czasie rozcieńcz z 500 ml wody i podlej ogórki. Zabieg wykonuj co około 2 tygodnie.