Piwonie to zdecydowanie rośliny dla cierpliwych. Zwykle zakwitają po raz pierwszy dopiero 2, a nawet 3 lata po posadzeniu w ogrodzie. Jednak czekanie się opłaca, ponieważ kwiaty piwonii są naprawdę wyjątkowe - duże i o soczystych, intensywnych kolorach. Jeżeli chcemy, by piwonia kwitła obficie, trzeba regularnie ją wzmacniać. Wykorzystajcie do tego nawóz, który bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Trzeba tylko pamiętać o 1 rzeczy.  

Jak uprawiać piwonie by pięknie kwitły?

Zaletą piwonii jest fakt, że to rośliny długowieczne. Jeżeli dobrze o nie zadbamy, to będą cieszyć nasze oczy nawet przez 20 lat. Nie są bardzo wymagające, ale pewne warunki trzeba spełnić:

Zobacz także:

  • Stanowisko: słoneczne, ostatecznie lekko zacienione. Jeżeli słońca będzie za mało, piwonia wypuści mniej kwiatów (ale za to będą większe niż zwykle).
  • Gleba: próchnicza, zdrenowana (czyli lekka i przepuszczalna)
  • Podłoże: pH o odczynie obojętnym, może być też lekko kwaśne. Koniecznie wilgotne oraz przepuszczalne
  • Podlewanie: umiarkowane. Latem, gdy trwa susza, piwonie trzeba podlewać często, by ziemia całkiem nie przeschła.

A co z nawożeniem? Piwonie karmimy nawozem przez cały sezon, czyli od marca aż do września. Kwitną do końca czerwca, jednak do jesieni należy je dokarmiać, by miały siłę do wypuszczenia pięknych kwiatów w przyszłym roku. 

Darmowy nawóz do piwonii. Zawsze masz to pod ręką

Dlatego, choć mamy już lipiec, nie należy zaniedbywać nawożenia piwonii. Możecie podlać je odżywką domowej roboty, którą przygotowuje się z… warzyw. Dokładnie te produkty, które służą nam do ugotowania zupy czy wywaru zawierają cenne składniki, których piwonia bardzo potrzebuje. To m.in.:

  • Fosfor: wzmacnia system korzeniowy
  • Potas: stymuluje rozwój pąków kwiatowych
  • Magnez: niezbędny do wyprodukowania chlorofilu i to dzięki niemu liście piwonii mają głęboki, zielony kolor
  • Wapń: zwiększa odporność rośliny na choroby grzybowe

Do przygotowania nawozu należy więc wykorzystać warzywa obfitujące w te pierwiastki. Czyli na przykład marchew, pietruszkę, ziemniaki, brukselkę, kalafior czy brokuł.

Jak przygotować nawóz z gotowanych warzyw?

Nim zabierzecie się do przygotowania nawozu, pamiętajcie o jednej rzeczy – absolutnie nie wolno solić wody, w której warzywa będą się gotowały! Sól może uszkodzić wasze piwonie i spowolnić ich wzrost. Soli nie dodajemy na żadnym etapie przygotowań, w ogóle nie może się ona znaleźć w nawozie. 
Kiedy już przygotujecie sobie warzywa, postępujcie krok po kroku według poniższej instrukcji: 

  1. Włóżcie wybrane warzywa do garnka z zimną wodą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie ok. 40 minut.
  2. Po tym czasie odstawcie garnek z warzywami do całkowitego ostudzenia.
  3. Odcedźcie wywar na sitku. 
  4. Wlejcie go do konewki i podlejcie piwonie (uważajcie, by nie polać kwiatów lub liści, nawóz ma trafić do korzeni).

I gotowe! Nawóz z gotowanych warzyw do piwonii można stosować przez cały lipiec.