Osoby lubiące świeże pomidory mają prawdziwe pole do popisu w sezonie wiosenno-letnim. Krzewy tych owoców sadzi się bowiem w maju, zazwyczaj po „zimnej Zośce”, a potem zbiory trwają — przy odpowiednich warunkach — od lipca, aż do września. Dbanie o pomidory w ogrodzie nie jest zadaniem trudnym, ale trzeba być wyczulonym na kilka oznak. Jedną z nich jest żółknięcie liści, które oznaczać może zły stan zdrowia rośliny.
Dlaczego liście pomidorów żółkną?
Żółknięcie liści pomidorów może wynikać z różnych przyczyn, jednak zawsze oznacza, że coś dzieje się z rośliną. Może ono wynikać z niedoboru składników odżywczych, takich jak azot, żelazo, magnez lub potas. Przyczyną pożółkłych liści może być także nadmierne podlewanie. Przelane rośliny często mają żółte plamy na brzegach liści i wzdłuż nerwu głównego.
Zobacz także:
Innym czynnikiem, który może sprawiać, że liście pomidorów będą pożółkłe, jest zbyt duża ilość światła. Zbyt intensywne światło może powodować dezaktywację chlorofilu i spadek jego ilości, co prowadzi właśnie do żółknięcia liści. Do poważniejszych przyczyn takiego wyglądu liści, należą choroby grzybowe, bakteryjne lub wirusowe.
Co więcej, żółknące liście mogą być objawem szkodników, wyrządzających szkody na naszych grządkach. Mączliki, mszyce i inne szkodniki mogą zasysać soki z liści, co również prowadzi do ich żółknięcia. Żółte liście nie są więc tylko wadą estetyczną. Warto odpowiednio dbać o krzewy pomidorów, aby nie były one narażone na niszczące je czynniki.
Jak dbać o zdrowy wzrost pomidorów w ogrodzie?
Jak często się mówi: lepiej zapobiegać niż leczyć. Tak też może być w przypadku żółtych liści pomidorów. Ogrodnicy, którzy będą trzymać się kilku podstawowych zasad, wpłyną na zmniejszenie się prawdopodobieństwa chorowania roślin, które objawia się właśnie poprzez pożółkłe liście. Nigdy jednak nie mamy sto procent pewności, zwłaszcza w przypadku ataku szkodników.
Aby uniknąć żółknących liści na waszych krzakach pomidorów, pamiętajcie, by dbać o ich odpowiednie nawodnienie. Przed podlewaniem sprawdzajcie wilgotność gleby. Nie nawadniajcie, jeśli ziemia jest mokra. Dostosujcie też częstotliwość podlewania do fazy rozwoju: częściej w okresie owocowania, ale mniejszą ilością wody. Unikajcie podlewania w czasie, gdy promieni słoneczne silnie ogrzewają liście, aby zapobiec przypalaniu.
W dbaniu o zdrowy wzrost pomidorów nie można również zapomnieć o odpowiednim nawożeniu. Potas jest kluczowy dla rozwoju pomidorów i zapobiega żółknięciu liści. Stosujcie więc nawozy zawierające potas, np. nawóz do pomidorów. Możecie również postawić na naturalne nawozy, takie jak gnojówka z pokrzyw, rozcieńczona wodą. Warto też regularnie usuwać żółte i uschnięte liście, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób i wzmocnić rośliny. Niezbędne jest także pilnowanie, aby liście nie dotykały gleby, co może sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych.
Domowy sposób na pożółkłe liście pomidorów
Jeżeli na waszych ogrodowych pomidorach — mimo trzymania się wszystkich zasad prawidłowej pielęgnacji — pojawiają się żółknące liście, powinniśmy podjąć działania. Na szczęście do pokonania tego problemu wystarczy prosta domowa mieszanka.
Skutecznym sposobem na pożółkłe liście pomidorów, jest oprysk sporządzony na bazie sody oczyszczonej oraz rumianku. Aby przygotować go w domu, wystarczy zaopatrzyć się w sodę oczyszczoną, kwiaty rumianku, tabletkę aspiryny i litr ciepłej wody. Potem należy postępować według tych kroków:
- Z litrem ciepłej wody wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej, łyżkę suszonych kwiatów rumianku i jedną tabletkę aspiryny
- Składniki dokładnie wymieszajcie i pozostawcie do wystygnięcia
- Ochłodzony roztwór przecedźcie przez gazę lub sitko
- Mieszankę rozcieńczcie z 2 litrami deszczówki
Oprysk na krzaki pomidorów, który wzmocni ich zdrowie
Tę domową mieszankę możecie stosować 1-2 razy w miesiącu. Wystarczy umieścić ją w butelce ze spryskiwaczem i pryskać dokładnie, na wszystkie części krzewu pomidorów. Roztwór zadziała najskuteczniej, gdy dotrze do wszystkich, nawet trudno dostępnych miejsc rośliny.
Oprysk ten wzmocni wasze pomidory i poprawi ich odporność. Rumianek posiada właściwości przeciwzapalne i może łagodzić reakcje zapalne wywołane przez choroby lub stres roślin. Aspiryna zawierająca kwas acetylosalicylowy, który pobudza u pomidorów produkcję kwasu salicylowego, wzmacnia ich naturalne mechanizmy obronne i zwiększając odporność na choroby.
Soda oczyszczona z kolei ma właściwości antyseptyczne i pomaga w zwalczaniu chorób grzybiczych, które mogą powodować żółknięcie liści pomidorów. Połączenie tych trzech aktywnych składników sprawia, że u rośliny wzmacniają się naturalne mechanizmy obronne oraz poprawie ulega ich ogólny stan zdrowia. Dzięki temu, pożółkłe liście staną się zapomnianym problemem.