W gąszczu nowoczesnych rozwiązań zapominamy o sprawdzonych, tradycyjnych metodach, które sukcesywnie stosowali nasi pradziadkowie. Jedną z takich roślin jest gryka zwyczajna, która stanowi doskonały poplon. Jej uprawa jest prosta jak budowa cepa, a korzyści, jakie przynosi dla gleby i kolejnych upraw, są niesamowite. Gryka nie tylko użyźnia podłoże i poprawia jego strukturę, ale również naturalnie chroni rośliny przed szkodnikami i chorobami grzybowymi.
Po co sadzi się polon?
Poplon to rośliny wysiewane w celu użyźnienia gleby i poprawy jej kondycji. Poplony zapobiegają erozji, zatrzymują składniki odżywcze (takie jak azot) w glebie i chronią przed wypłukiwaniem ich do wód gruntowych czy spłukiwaniem przez opady.
Zobacz także:
Dodatkowo ich gęste ulistnienie skutecznie tłumi rozwój chwastów. Natomiast rozbudowany system korzeniowy spulchnia glebę. Poplony często wspierają również pożyteczne mikroorganizmy i owady, co przyczynia się do zdrowia całego ogrodu i ekosystemu.
Poplon pomidorów. Ta roślina będzie najlepsza
Jeśli szukasz idealnego poplonu pomidorów, gryka zwyczajna będzie doskonałym wyborem. Roślina ta ma wiele zalet. Nie tylko poprawia kondycję gleby, ale także działa odkażająco. Korzenie gryki wydzielają substancje toksyczne dla szkodników i larw, które mogą zagrażać pomidorom, cebuli, ogórkom czy czosnkowi.
Dzięki temu po jej wysianiu oczyszcza się stanowisko i przygotowuje się pod kolejne uprawy. A te, dzięki temu, będą mogły lepiej się rozwijać. Gryka szybko rośnie, stanowczo i skutecznie hamując rozwój chwastów. Ponadto po przeoraniu zwiększa zawartość materii organicznej w glebie, co sprawia, że staje się ona bardziej żyzna i bogata w składniki pokarmowe dla kolejnych warzyw.
Kiedy i jak siać grykę? O tym pamiętaj
Gryka jest rośliną ciepłolubną i potrzebuje do kiełkowania temperatury gleby powyżej 10 stopni C. Najlepiej wysiewać ją w ciepłych i umiarkowanie wilgotnych warunkach, nie później niż do 15 sierpnia, a w cieplejszych rejonach nawet do 20 sierpnia. Jest to ważne, ponieważ gryka źle znosi przymrozki i musi zdążyć osiągnąć odpowiednią wysokość, zanim nadejdą chłodne dni.
Gdy roślina osiągnie około 30 cm wysokości, ale zanim zacznie kwitnąć, należy ją skosić i przyorać. Alternatywnie możesz także pozostawić ściętą masę na powierzchni gleby jako ściółkę. Pamiętaj, że po przeoraniu lub przekopaniu podłoże potrzebuje kilku tygodni na rozłożenie materii roślinnej, zanim wysiejesz lub posadzisz w tym miejscu kolejne warzywa.