Truskawka, malina, a może śliwka? Możliwości jest wiele, jednak dobrze jest pamiętać również o innych smakach lata. Słodka i soczysta brzoskwinia doskonale sprawdzi się jako główny składnik dżemu. Zimą zachwyci uwodzicielskim aromatem lata, słodkim smakiem i cudownym kolorem słońca. Do naleśników, ciast, ciasteczek czy choćby nawet do posmarowania chleba będzie jak znalazł.

Brzoskwinie w słoiku. Smak lata w środku zimy

Przetwory z sezonowych owoców to doskonałe uzupełnienie spiżarnianych zapasów. Truskawka, wiśnia, śliwka, malina to doskonała baza do tworzenia słodziutkich dżemów czy gęstych syropów. To nie jednak nie koniec możliwości, ponieważ na lokalnych ryneczkach bez problemu dorwiemy soczyste, dorodne brzoskwinie z polskich upraw. Najpopularniejsza odmiana — Redhaven — jest soczysta, ma bardzo słodki smak z lekką nutą kwasowości. Na przetwory w sam raz.

Zobacz także:

Brzoskwinie do słoika można przygotować na wiele różnych sposobów — nie tylko w formie dżemu, ale tez syropu czy kompotu, a także połówek owoców zalanych syropem. Istnieje również możliwość sporządzenia domowej nalewki z brzoskwiń, możliwości można mnożyć. Niemniej to dżem — absolutny klasyk — jest tym, czego właśnie potrzebujesz w swoich spiżarnianych zapasach. 

fot. zigzagmtart/Adobe Stock

Gęsty dżem bez żelfixu. Łatwiej się nie da

Najłatwiejszy przepis na dżem brzoskwiniowy opiera się wyłącznie na trzech składnikach, z czego dwa — a więc brzoskwinie i cukier — są oczywistością. Cukier w domowych przetworach pełni niebagatelną funkcję. To nie tylko słodzidło, które podkręci smak dżemu, ale też naturalny konserwant. Cukier hamuje rozwój mikroorganizmów, takich jak bakterie i pleśnie, które powodują psucie się żywności. Ponadto zagęszcza przetwory. 

W przepisie na dżem brzoskwiniowy bez żelfixu znajdziemy jeszcze jeden istotny składnik — sok z cytryny, który w dżemie pełni kilka istotnych funkcji. Po pierwsze pomaga w naturalnym procesie żelowania, czyli zagęszczania dżemu. Ponadto przedłuża świeżość i kolor dżemu, a także nadaje mu delikatny, kwaśny posmak, który równoważy słodycz owoców. Te trzy składniki plus nieco cierpliwości podczas smażenia owoców wystarczą, by stworzyć pyszny i gęsty domowy dżem brzoskwiniowy. Bez żelfixu, bez żadnych dodatków.

Domowy dżem brzoskwiniowy z 3 składników. Przepis

Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego zacznij od wybrania najlepszych owoców, a więc dojrzałych, ale nie przejrzałych. Wszelkie oznaki zepsucia mogą finalnie spowodować, że przetwory się nie udadzą. Ponadto pamiętaj, by wyparzyć wcześniej słoiki, wysuszyć je oraz zadbać o zakrętki — najlepiej, by były nowe. To jedyna gwarancja, że nie „puszczą” już po zakręceniu. 

Składniki:

  • 1,5 kg brzoskwiń,
  • 150 g cukru,
  • 90 g soku z cytryny. 

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie umyj, a następnie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 1 minutę. Po tym czasie zdejmij z nich skórkę.
  2. Obrane i pozbawione pestek owoce pokrój na małe kawałki, a następnie przełóż do szerokiego garnka o grubym dnie.
  3. Brzoskwinie zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i zacznij gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając całość.
  4. Kiedy sok z owoców odparuje, a mieszanka zgęstnieje, to znak, że dżem jest gotowy (kiedy ostygnie, będzie jeszcze bardziej gęsty).
  5. Jeszcze gorący dżem należy przelać do słoiczków, zostawiając 2-3 cm od rantów.
  6. Ranty należy wyczyścić z ewentualnych zabrudzeń, a następnie zakręcić nakrętki.
  7. Na dnie szerokiego garnka ułóż gazety lub ścierkę, a następnie wstaw do niego słoiki tak, by się ze sobą nie stykały.
  8. Zalej słoiki gorącą wodą do 2/3 wysokości. Uważaj, by nie zalać pokrywek.
  9. Gotuj słoiki z dżemem ok. 20 minut.
  10. Następnie wyjmij je z wody, dokręć, ustaw do góry dnem i pozostaw tak do ostygnięcia.
  11. Podpowiedź: do smażących się owoców możesz dodać miąższ laski wanilii i samą laskę. To dodatkowo wzbogaci smak dżemu brzoskwiniowego.