Z początkiem lata na sklepowych półkach w Biedronce zaczyna brakować słoików, a w warzywniakach królują świeże ogórki. To sygnał, że Polacy przygotowują się do masowego kiszenia. Domowe przetwory zyskują coraz bardziej na popularności, a ogórki małosolne i kiszone stanowią obowiązkowy element sierpnia. Ważne są nie tylko świeże warzywa, ale także kilka prostych zasad, które zapewnią idealnie chrupiący smak.
Kiedy zacząć robić przetwory z ogórków?
Sezon na ogórki gruntowe w Polsce rozpoczyna się zazwyczaj pod koniec lipca i trwa do końca sierpnia. To właśnie wtedy są one najsmaczniejsze, najtańsze i najlepsze do kiszenia lub konserwowania. Wczesne odmiany ogórków pojawiają się już w czerwcu, jednak na szczyt sezonu i najbardziej obfite zbiory trzeba poczekać do lipca.
Zobacz także:
To idealny moment, by zaopatrzyć się w odpowiednie kilogramy warzyw i przygotować zapasy na zimę. Warto wybierać ogórki o podobnym rozmiarze, twarde, bez przebarwień i uszkodzeń. Najlepiej kisić je w ciągu 24 godzin od zebrania, by zachowały pełnię smaku i chrupkości.
W Biedronce wykupują słoiki na ogórki małosolne
Wraz z nadejściem lata i sezonu ogórkowego, w Biedronce (i innych popularnych sieciach typu Dino czy Lidl) można zauważyć wzmożone zainteresowanie słoikami. Polacy masowo wykupują szklane gadżety, przygotowując się do robienia przetworów, w szczególności ogórków małosolnych. Ten model z Biedronki kosztuje tylko 19,99 zł i ma pojemność 5l.
fot: Biedronka.pl
Popyt na słoiki zamykane na klips lub tradycyjne wieczka typu twist rośnie z dnia na dzień, co jest wyraźnym sygnałem, że Polacy ruszyli do kuchni, by przygotować swoje ulubione letnie przysmaki. Często zdarza się, że pod koniec dnia półki w sklepach są już puste. Warto więc zaopatrzyć się w słoiki odpowiednio wcześniej, aby uniknąć stania w kolejkach.
Najważniejsze zasady kiszenia
Aby ogórki kiszone były chrupiące, smaczne i po prostu idealnie, przestrzegaj kilku kluczowych zasad. Wybieraj odpowiednie ogórki, najlepiej niewielkie, twarde i świeże i bez przebarwień. Przed włożeniem ich do słoików, dokładnie je umyj i odetnij końcówki z pola. Ponadto, przygotuj zalewę solną w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, letniej wody. Pamiętaj, aby sól była niejodowana.
Dodatkowo, do każdego słoika dodaj przyprawy, które nadadzą ogórkom charakterystycznego smaku. Niezbędne składniki to: czosnek, korzeń chrzanu, łodygi kopru (z kwiatostanami), a także liście dębu, wiśni lub winogron. Po włożeniu ogórków i przypraw, zalej je solanką tak, aby były całkowicie nią przykryte. Słoiki nie powinny być szczelnie zakręcone od razu, co najmniej przez 2-3 dni, aby umożliwić ulatnianie się gazów.