Twoje kuchenne deski do krojenia znowu wołają o pomstę do nieba? Nie musisz ich wyrzucać ani szorować bez skutku. Wystarczy prosty domowy trik z dwoma składnikami, który przywraca nawet najbrudniejszym drewnianym deskom dawny blask. Efekt? Lśniące, czyste powierzchnie bez grama chemii.

Jakie deski kuchenne wybierać? Drewniane czy plastikowe?

W kuchni najczęściej spotykamy dwa rodzaje desek: drewniane i plastikowe. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Drewniane deski wyglądają świetnie, są przyjazne dla noży i naturalnie antybakteryjne. Niestety, są też bardziej podatne na zabrudzenia i nasiąkanie zapachami. Plastikowe z kolei są lżejsze w czyszczeniu i często trafiają do zmywarki, ale szybciej się rysują i trudniej je utrzymać w idealnej higienie.

Zobacz także:

Jeśli często kroisz surowe mięso, warto mieć oddzielną deskę plastikową tylko do tego celu. Drewniane najlepiej sprawdzają się do pieczywa, warzyw czy owoców. Niezależnie od wyboru, każda deska potrzebuje regularnego czyszczenia i odświeżenia.

Patent z 2 składników na czyste deski kuchenne

Niepotrzebne ci drogie środki czyszczące. Wystarczy szczypta sody oczyszczonej i litr octu. Tak, tylko tyle. Wsyp sodę do miednicy lub większej miski, zalej octem i zamieszaj. Włóż deskę do roztworu i zostaw na kilka minut.

Ten duet działa cuda. Soda oczyszczona świetnie radzi sobie z usuwaniem zabrudzeń, nieprzyjemnych zapachów i delikatnym wybielaniem powierzchni. Ocet natomiast to naturalny antyseptyk, który rozprawia się z bakteriami i grzybami. Po kilku minutach wystarczy przemyć deski kuchenne gąbką lub szczotką, a potem dobrze opłukać i osuszyć. Efekt cię zaskoczy. Deska będzie nie tylko czysta, ale też odzyska swój naturalny kolor i zapach.

Inne domowe sposoby na czyszczenie kuchennych przyborów

Nie masz octu? Nic nie szkodzi. Istnieją też inne sposoby, by odświeżyć kuchenne deski i przybory. Możesz użyć cytryny i soli. Przekrój cytrynę na pół, posyp deski kuchenne gruboziarnistą solą i pocieraj połówką cytrusa. Sok z cytryny działa antybakteryjnie i rozjaśnia drewno, a sól mechanicznie usuwa zabrudzenia.

Inny trik? Pasta z sody i wody utlenionej. Wystarczy wymieszać te dwa składniki na gęstą masę, rozprowadzić po powierzchni deski i zostawić na 10 minut. Potem spłucz i wytrzyj do sucha. Na co dzień pamiętaj, by po każdym użyciu deskę myć gorącą wodą z dodatkiem delikatnego mydła, dobrze osuszać i nigdy nie zostawiać jej wilgotnej. Takie codzienne nawyki przedłużą życie twoich kuchennych pomocników i sprawią, że będą zawsze gotowe do pracy.