Na święta co roku pieczemy klasyki, takie jak sernik, makowiec, a niektórzy także szarlotkę. Nie ma jednak obowiązku pieczenia tylko wymienionych ciast – każdy przygotowuje przecież to, co mu najbardziej smakuje. Jeżeli preferujecie wypieki bardziej kremowe, na pewno uwielbiacie karpatkę albo napoleonkę. Tę ostatnią robi się niezwykle szybko i każdemu smakuje. Trzeba pamiętać tylko o dwóch prostych zasadach, a ciasto oraz krem wyjdą doskonałe. 

Szybka napoleonka na święta

Prawdopodobnie nasza napoleonka wywodzi się z francuskiego deseru mille-feuille, czyli „tysiąca listków”. To trzy płaty ciasta francuskiego, które przełożone są kremem cukierniczym. Możliwe, że nasza nazwa „napoleonka” odnosi się do rodowodu tego wypieku, a bardzo popularna stała się w Polsce już sto lat temu, w okresie międzywojnia. U nas wykorzystuje się tylko dwa płaty ciasta francuskiego, a między nimi znajduje się bardzo gruba warstwa gęstego kremu budyniowego. Z wierzchu napoleonkę posypuje się cukrem pudrem i podaje pokrojoną w duże, prostokątne kawałki. Ważne, by krem był odpowiednio gęsty oraz zwarty, tak aby nie rozpływał się na talerzu. 

Zobacz także:

A czy napoleonka i kremówka to to samo? Nie do końca. W napoleonce krem jest budyniowy, natomiast w przypadku kremówki robi się krem śmietankowy. Można jednak często spotkać się ze stosowaniem tej nazwy zamiennie. Wy klasyczną, smaczną napoleonkę na święta możecie przygotować z przepisu, który podajemy poniżej. 

Przepis na napoleonkę

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 80 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Przygotowanie:

  1. Dwie blaszki o jednakowych wymiarach posmarujcie masłem i ułóżcie na nich podzielony na pół płat ciasta francuskiego.
  2. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 10 minut. Odstawcie do ostudzenia.
  3. Następnie przygotujcie krem. Do garnka wlejcie 1 szklankę mleka, wsypcie zwykły cukier oraz waniliowy i podgrzejcie na małym ogniu.
  4. W miseczce połączcie drugą szklankę mleka z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mieszajcie energicznie, aż powstanie gładka masa.
  5. Wlejcie ją do garnka z gorącym mlekiem i cały czas mieszajcie, aż powstanie wam z tego budyń.
  6. Przykryjcie teraz garnek folią spożywczą – dzięki temu na powierzchni budyniu nie powstanie skorupa. Odstawcie do ostudzenia.
  7. Następnie, kiedy budyń już się schłodzi, utrzyjcie masło. Dodawajcie po 1 łyżce do budyniu, cały czas mieszając. 
  8. Teraz gotową masę wyłóżcie na jeden upieczony płat ciasta i rozsmarujcie. Przykryjcie drugim płatem i wstawcie do lodówki. Idealnie, gdy napoleonka chłodzi się przez całą noc. 
  9. Po tym czasie, przed podaniem posypcie ciasto z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!