Jeśli wydaje ci się, że znasz już wszystkie możliwe zastosowania fusów z kawy, to wiedz, że przed tobą jeszcze wiele do odkrycia. Ostatnio sama zdębiałam, widząc, do czego fusy wykorzystuje moja ciocia. Trik, choć wydawałby się absurdalny, działa i żałuje, że dopiero teraz o nim wiem. Straciłam wiele czasu, siły i pieniędzy, a wystarczyło nie wyrzucać fusów z kawy po śniadaniu.

Nie wyrzucaj fusów z kawy. Z pewnością jeszcze sie przydadzą

Fusy z kawy, jak już wspominaliśmy, to doskonały środek pochłaniający zapachy. Dobrze wysuszone i umieszczone w miejscach narażonych na powstawanie nieprzyjemnej woni (jak szafka na buty czy lodówka) zneutralizują to, co nieprzyjemne, a to za sprawą swoich absorbujących właściwości. Oczywiście fusy należy regularnie wymieniać, najlepiej co trzy dni. 

Zobacz także:

To jednak nie koniec. Moja ciocia poszła o krok dalej i fusy z kawy wykorzystuje w inny sposób. Zbiera je do niewielkiego pudełeczka i stawia przy zlewie. Ten patent jest więcej niż genialny, bo w sposób zupełnie darmowy i zgodny z duchem zero waste pozwoli zaoszczędzić czas, siły i pieniądze. Dlaczego? Bo zamiast siłować się z brudem przez długi czas czy inwestować w chemię lub — co gorsza — nowe naczynia, można w łatwy sposób przywrócić im dawną świetność.

Fusy z kawy — jakie mają zastosowanie? Ten patent to złoto

Jednym z mało znanych faktów na temat fusów z kawy jest to, że działają odtłuszczająco. W połączeniu ze swoimi właściwościami oczyszczającymi stanowią więc doskonały środek do naturalnego pozbywania się zaschniętego brudu z garnków czy patelni. Wystarczy potrzeć naczynia fusami z kawy, można dodać do nich nieco płynu do naczyń, a po chwili zanieczyszczenia znikną. W następnym kroku należy całość dokładnie spłukać pod bieżącą wodą, a dla wzmocnienia efektu można dodać do mieszanki nieco soli.

Drobne ziarenka kawy wykazują działanie ścierne — działają jak delikatny peeling (i również do tego są wykorzystywane), a więc w sposób bezpieczny dla powierzchni garnków i patelni ścierają brud. Nie musisz więc obawiać się, że powierzchnia naczyń stanie się porysowana. Dodatek płynu do naczyń sprawi, że łatwiej osiądą na naczyniach, „przykleją się do nich”, natomiast opcjonalny dodatek soli wzmocni ścierne właściwości mieszanki. Fusy z kawy zneutralizują też zapach spalenizny, podobne działanie wykazuje sól.