Czyszczenie czajnika z nadmiaru kamienia to wcale nie taka prosta sprawa, a ja przez lata korzystałam z różnych sposobów, które mniej lub bardziej pozwalały pozbyć się uporczywego problemu. Wśród nich pojawiał się między innymi kwasek cytrynowy, ocet czy nawet popularna cola. Mimo to, wciąż szukałam rozwiązania, które nie tylko skutecznie zlikwidowałoby osiadający na ściankach urządzenia osad, ale i byłoby w stanie ograniczyć jego powstawanie. Właśnie dlatego, gdy tylko znajoma powiedziała mi o tym sposobie z użyciem skórek popularnego owocu, od razu postanowiłam go wypróbować. Wystarczył 1 zabieg, a czajnik znów lśni jak za nowości.

Kamień w czajniku i najczęstsze przyczyny osadzania

Kamień w czajniku to problem, którego głównym powodem jest twarda woda. Wytrącany z niej podczas gotowania osad, składający się z wielu minerałów, takich jak wapń czy magnez, z czasem coraz bardziej osadza się na wewnętrznych ścianach sprzętu i nie zachęca do spożywania przygotowywanych w urządzeniu napojów.

Zobacz także:

Nieestetyczny wygląd to jednak nie jedyny problem związany z obecnością kamienia zgromadzonego wewnątrz urządzenia. Okazuje się, że osad wpływa także na smak napojów, które zostały przygotowane z wykorzystaniem sprzętu. To właśnie te czynniki sprawiają, że z czasem wiele osób zaczyna się zastanawiać, w jaki sposób pozbyć się uporczywego kamienia, a jednocześnie nie martwić o zakup sklepowych środków chemicznych.

Jak zlikwidować kamień w czajniku domowym sposobem?

Od kilku lat testowałam wiele sposobów na pozbycie się osadu z zapuszczonego czajnika, ale odkąd trafiłam na rozwiązanie z wykorzystaniem resztek z popularnego owocu, nie używam już nic innego. Szybkim i niezwykle skutecznym zabiegiem jest wykorzystanie skórki od cytryny. Wystarczy sięgnąć po 1 sztukę, wrzucić ją do czajnika, a następnie zagotować wodę.

Po zagotowaniu należy zostawić zawartość czajnika jeszcze na około 30 minut, a po tym czasie pozbyć się wody i resztek z cytryny. Kiedy urządzenie zostało opróżnione, wystarczy dokładnie umyć ścianki i dno za pomocą gąbeczki i płynu do naczyń. Zabieg usuwania osadu z czajnika należy powtarzać co najmniej raz w miesiącu. Dla lepszego i jeszcze dłuższego efektu, warto używać specjalnych dzbanków do filtrowania wody, które jeszcze bardziej ograniczą osadzanie się kamienia w czajniku.

Co może stać się z nieczyszczonym czajnikiem?

Nieregularne czyszczenie kamienia to nie tylko gorszy smak wody oraz nieestetyczny wygląd przygotowywanych napojów. Okazuje się, że konsekwencje wynikające z zaniedbania mogą być o wiele bardziej poważne, a chodzi przede wszystkim o awarię urządzenia. Ta z kolei prowadzi do trwałego uszkodzenia i w rezultacie wymiany sprzętu na nowy, co wiąże się ze sporym wydatkiem.