W ogródkach już dojrzewa papryka, dlatego już niebawem zrobimy z niej przetwory. W Polsce popularnością cieszą się sałatki do słoików czy papryka konserwowa, ale z tego warzywa możecie też zrobić bałkański przysmak, czyli ajvar. Sprawdźcie, jak go przygotować krok po kroku oraz z czym podawać.
Jak robi się ajvar?
Ajvar (inaczej ajwar) to pasta warzywa o pikantnym smaku. Wywodzi się z kuchni serbskiej, ale jest bardzo popularna na całych Bałkanach. Jeżeli spędzacie wakacje w Chorwacji, polecamy wam zamówić w restauracji ajvar i skosztować tego lokalnego przysmaku. Bazą jest duża porcja pieczonej papryki – to właśnie taka forma przygotowania nadaje paście ciekawego, lekko dymnego smaku. Dodaje się do niej obowiązkowo bakłażan, a w niektórych przepisach także pomidory czy marchewkę. Poniżej znajdziecie przepis na ajvar po chorwacku, czyli najbardziej tradycyjną recepturę. Wyjdzie z niego duża porcja, więc jeżeli chcecie zrobić mniej słoiczków, odpowiednio zmniejszcie liczbę poszczególnych składników.
Zobacz także:
Przepis na chorwacki ajvar
Składniki:
- 5 kg świeżej, słodkiej papryki,
- 1 kg bakłażana,
- 4 duże ząbki czosnku,
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego (rzepakowy też się nada, ale nie ma tak delikatnego smaku – chodzi o to, żeby olej był neutralny i jego smak nie dominował w potrawie),
- 2 łyżki soku z cytryny albo octu winnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Jeżeli chcecie, by ajvar był pikantny, możecie dodać do niego 1 lub 2 papryczki chili.
Przygotowanie:
- Umyjcie paprykę oraz bakłażan. Nie musicie kroić warzyw. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczcie do momentu, w którym skórka na warzywach zacznie pękać i ciemnieć. Obracajcie je co jakiś czas – dzięki temu równomiernie się upieką.
- Wyjmijcie blaszkę z piekarnika. Papryki przełóżcie do zamykanego pojemnika na kilkanaście minut. Dzięki temu łatwiej będzie je obrać ze skórki.
- Kiedy papryka i bakłażan już ostygną, obierzcie je ze skóry i usuńcie nasiona oraz „ogonki”.
- Włóżcie warzywa do wysokiego naczynia albo blendera kielichowego i zmiksujcie na gładką masę.
- Przełóżcie ją do garnka. Dodajcie ¾ szklanki oleju, sól oraz pieprz do smaku. Teraz ajvar należy gotować na małym ogniu od 2 do 3 godzin, co jakiś czas mieszając. Powinien zgęstnieć do konsystencji pasty, a kolor będzie ciemniejszy.
- Po tym czasie do garnka wlejcie sok z cytryny lub ocet winny, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie i skosztujcie – to ostatni moment na to, by jeszcze doprawić ajwar.
- Gotową pastę przełóżcie do wyparzonych i suchych słoików. Zakręćcie je mocno, odwróćcie do góry dnem i odstawcie do całkowitego ostygnięcia.
Z czym się je ajvar?
Ajvar jest bardzo aromatyczny, dlatego świetnie się sprawdza w roli pasty do kanapek – zwłaszcza grzanek na grillu. Dobrze pasuje też do mięs, zarówno pieczonych czy smażonych jak i grillowanych. Można także podać go w miseczkach jako dip. Pasuje do surowych warzyw pokrojonych w słupki, krakersów, frytek, a także jako sos do domowych burgerów i wrapów. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia – najważniejsze jest to, by ajvar jeść w miłym i serdecznym towarzystwie, gdyż wtedy smakuje najlepiej.