Wysyp brzoskwiń trwa. W zależności od odmiany owoce te dojrzewają od lipca aż do października. Jeżeli uwielbiacie dżem brzoskwiniowy, teraz jest najlepszy moment na to, aby go przygotować. Nawet jeśli nie macie własnych drzewek, ponieważ w szczycie sezonu ceny brzoskwiń są bardzo atrakcyjne i można okazyjnie kupić kilka kilogramów tych owoców. W sam raz na dżem, który polecamy wam przygotować według przepisu znajdującego się w tym artykule – bez żelfiksów i innych ulepszaczy. Kluczowy jest inny, „jesienny” składnik. 

Jak zrobić gęsty dżem brzoskwiniowy?

fot: Emre Akkoyun/GettyImages

Zobacz także:

Jeżeli choć raz zdarzyło się wam przygotować dżem z jakichkolwiek owoców, dobrze znacie podstawowe zasady przygotowania. W przypadku brzoskwiń cała operacja jest nieco trudniejsza ze względu na sok, którego w tych owocach jest naprawdę dużo oraz fakt, że zawierają niewiele pektyn. A to właśnie one naturalnie sprawiają, że dżemy stają się gęste. Jak sobie z tym poradzić?

Bardzo prosto – z ratunkiem przychodzą jabłka. Znajdziemy w nich dużo pektyn, a do tego smak jabłek świetnie komponuje się z brzoskwiniami (i nie tylko – jabłka pasują też doskonale do dżemu z czarnych porzeczek). Sprawiają, że dżem staje się gęsty bez dodawania żelfiksu i innych podobnych produktów. 

Przepis na gęsty dżem brzoskwiniowy z jabłkami

Poniższe proporcje podajemy na 1 kg brzoskwiń tak, aby było wam łatwo je modyfikować dla większej ilości owoców. 

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 50 dag jabłek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  1. Obierzcie jabłka oraz brzoskwinie ze skóry. Z jabłek usuńcie gniazda nasienne, a z brzoskwiń pestki.
  2. Następnie zetrzyjcie jabłka na dużych oczkach tarki, a brzoskwinie pokrójcie w kostkę.
  3. W garnku zagotujcie wodę, wsypcie cukier i wymieszajcie. Od razu po starciu jabłek dodajcie je do garnka (zanim ściemnieją). Gotujcie przez chwilę.
  4. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, dodajcie brzoskwinie i wymieszajcie. Przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie owoce przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Po tym czasie odłóżcie garnek na bok i odczekajcie kilkanaście godzin. 
  6. Następnego dnia ponownie zagotujcie owoce, a gdy zaczną wrzeć zmniejszcie ogień i gotujcie je przez 2 godziny. Zróbcie wtedy test talerzyka, czyli wyłóżcie łyżeczkę dżemu na schłodzony w lodówce talerz. Jeżeli szybko zastygnie, dżem jest gotowy. Jeżeli nie, gotujcie go jeszcze przez chwilę.
  7. Następnie przełóżcie gorący dżem do wyparzonych słoiczków, mocno zakręćcie i odwróćcie je do góry dnem. Postawcie na blacie i zostawcie tak do całkowitego ostudzenia. Jeżeli chcecie, możecie je dodatkowo zapasteryzować – wystarczy 10 minut. Smacznego!