Lato to okres, w którym najsmaczniejsze plony zalewają nasze ogrody i stragany. Wówczas wiele osób kupuje owoce i warzywa na przetwory. Najgorętszy czas na robienie takich zapasów na zimę przypada zazwyczaj właśnie na lipiec i sierpień. Jednym z najczęściej spotykanych słoików w polskich spiżarniach jest ten wypełniony kiszonymi ogórkami. Ale czy wiecie, co zrobić, by mimo upływu czasu pozostawały one chrupkie?
Zestaw startowy na letnie kiszenie ogórków
Kiszenie ogórków jest możliwe, dzięki procesowi fermentacji mlekowej. A żeby mógł on nastąpić, niezbędne są odpowiednie składniki i warunki. Zestawem startowym, aby zabrać się za kie=szenie ogórków, jest z pewnością duża ilość dobrej jakości ogórków. Do tego warto zaopatrzyć się w sól (najlepiej kamienną lub morską, niejodowaną), wodę, chrzan (korzeń i liście), koper (główki lub baldachy), czosnek oraz ewentualnie inne przyprawy. Dodatkowo niezbędny jest słoik, najlepiej duży, i można zabierać się do działania.
Zobacz także:
Podczas kiszenia warto pamiętać o tym, by ogórki układać ciasno w słoikach, przekładając je przyprawami. Ważne jest też, aby słoiki były czyste, a ogórki w całości zanurzone w zalewie. Po zakręceniu słoiki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, by proces fermentacji mógł przebiegać prawidłowo.
Dlaczego kiszone ogórki stają się miękkie?
Miękkie ogórki kiszone to efekt działania enzymów i bakterii, które rozkładają ich ścianki komórkowe. Aby uniknąć takiego efektu, należy zadbać o kilka istotnych szczegółów. Ogórki miękną podczas kiszenia zwykle ze względu na zbyt niską zawartość soli w zalewie, zbyt wysoką temperaturę fermentacji, ogórki gorszej jakości (przerośniętych, zwiędniętych) lub zbyt długi czas fermentacji.
Warto więc zadbać o wszystkie aspekty, które zapewnią poprawnie przebiegający proces kiszenia ogórków. A co jeszcze można zrobić? Zaleca się, aby do zalewy dodawać liście dębu, wiśni, porzeczki lub winogron, które zawierają garbniki wzmacniające jędrność.
Ogórki kiś w ten sposób. Pozostaną chrupkie i twarde
Wybierając ogórki do kiszenia, najlepiej stawiać na świeże i niewielkie okazy. Aby jednak mieć pewność, że pozostaną one twarde i chrupkie nawet po miesiącach spędzonych w słoiku, warto zastosować jeden prosty, ale skuteczny patent.
Samo umycie czy opłukanie ogórków przed kiszeniem nie wystarczy. By zachowały swoją strukturę, należy wcześniej dokładnie je namoczyć. Jak to zrobić? Wystarczy zalać je zimną wodą i odstawić na co najmniej 60 minut (a najlepiej na kilka godzin lub nawet na całą noc, jeśli są duże). Dzięki takiej prostej czynności będziecie mieć pewność, że będą one jędrne i chrupkie, gdy najdzie was ochota na przekąskę. Ponadto porządnie namoczone ogórki nie będą wypływać wam z zalewy, co ułatwi ich kiszenie.