Lodówka, jako najczęściej wykorzystywane w kuchni miejsce do przechowywania jedzenia — zwłaszcza tego narażonego na psucie się i o intensywnych aromatach — może zbierać wiele różnych zapachów i tym samym pachnieć niezbyt przyjemnie. Istnieje na to jednak proste rozwiązanie. Wystarczy wziąć 1 produkt z kuchni i jego niewielką ilość wstawić do środka lodówki. Dzięki temu każde otwarcie jej drzwiczek będzie połączone z rozprzestrzenianiem się przyjemnego zapachu.
Brzydkie zapachy z lodówki — jak się ich pozbyć?
Jeśli chcecie pozbyć się z waszej kuchni woni mięs, jajek, nabiału czy ryb — nic prostszego. Wystarczy, że szybko sporządzicie domowej roboty pochłaniacz zapachu. Jest to tani sposób, który pozostawi po sobie bardzo przyjemny zapach i to na długo. Co to za produkt?
Zobacz także:
Chodzi o nic innego, jak zmieloną kawę. Działa ona jak naturalny pochłaniacz nieprzyjemnych dla nosa zapachów, neutralizując takie aromaty. Dzięki jej zastosowaniu wasza lodówka od dziś będzie pachniała ładnie i świeżo. Należy tylko pamiętać o kilku istotnych szczegółach.
Mielona kawa jako naturalny pochłaniacz zapachu w lodówce
Mielona kawa to naturalny i skuteczny sposób na pachnącą lodówkę. Aby w pełni wykorzystać jej przydatne właściwości, postępujcie według tych wskazówek:
- Przygotujcie kilka łyżek stołowych świeżo zmielonej kawy (około 2 garści).
- Kawę wysypcie do otwartego pojemnika, na talerzyk lub do miseczki.
- Tak przygotowany pochłaniacz zapachów umieśćcie na jednej z półek w lodówce.
I tyle wystarczy. Następnie nie zapominajcie tylko o regularnym wymienianiu kawy w waszej lodówce. Warto robić to co kilka dni, ponieważ z czasem kawa traci swoje właściwości pochłaniające.
Ten domowy sposób na pachnącą lodówkę jest niezawodny
Zmielona kawa dzięki swojej porowatej strukturze i zawartości azotu skutecznie wchłania i maskuje zapachy, pozostawiając w zamian subtelny aromat kawy. To prosty, tani, ale niezwykle skuteczny sposób, który warto zastosować w swojej kuchni.
Nieprzyjemne zapachy w lodówce biorą się głównie z rozkładających się resztek jedzenia, zepsutych produktów oraz z niewłaściwego przechowywania żywności. Czasami problemem mogą być też rozlane płyny, które wsiąkają w uszczelki i półki.
W utrzymaniu ładnie pachnącej lodówki pomoże wam również regularne jej sprzątanie. Zapobiega ono powstawaniu nieprzyjemnych aromatów. Dokładne mycie wnętrza lodówki to absolutna podstawa. Usunięcie wszelkich resztek jedzenia i brudu to krok, który powinien poprzedzać zastosowanie patentu z mieloną kawą. Warto też upewnić się, że lodówka jest dobrze wysuszona przed ponownym włączeniem i umieszczeniem w niej pochłaniaczy zapachów.