Do niedawna każda próba ugotowania gulaszu kończyła się niepowodzeniem, a wszystko przez twarde i żylaste mięso, które psuło całą przyjemność z jedzenia, było trudne do pogryzienia i zaburzało smak aromatycznego sosu. Początkowo myślałam, że to przez zbyt krótkie duszenie w garnku, ale z czasem okazało się, że problem tkwił zupełnie gdzie indziej. Na szczęście od kiedy trafiłam na ten sprytny trik z dodatkiem 1 łyżki taniego składnika z szafki w kuchni, po przepis na rozpływający się w ustach gulasz wydzwania do mnie cała rodzina.

Jakie mięso będzie najlepszym wyborem do gulaszu?

Dobrej jakości i odpowiednio dobrane mięso na gulasz to absolutna podstawa tego węgierskiego dania. Właśnie dlatego, zanim zabierzesz się za jego przygotowanie, warto zastanowić się, które sprawdzi się najlepiej. Wśród najczęstszych wyborów jest z pewnością wołowina, ale wiele osób decyduje się również na wieprzowinę. Jedno jest pewne. Mięso na gulasz nigdy nie powinno być zbyt chude.

Zobacz także:

Z tego powodu dobrze sprawdzi się między innymi udziec, kark, golonka, karkówka oraz łopatka. Im więcej tłuszczu, tym lepiej, ponieważ dzięki jego obecności można uzyskać naprawdę fenomenalny smak potrawy. Z kolei w przypadku zbyt chudego mięsa, nawet długie gotowanie i dodatek przypraw sprawia, że kawałki w gulaszu staną się suche i trudne do pogryzienia.

Co jeszcze ma wpływ na miękkość mięsa w gulaszu?

Odpowiednie mięso to jednak połowa sukcesu, ponieważ kolejnym krokiem jest zastosowanie dwóch innych niezwykle ważnych zasad. Okazuje się, że na miękkość kawałków wpływa także samo krojenie. Aby uzyskać jak najmniej żylaste mięso, powinno odbywać się ono wzdłuż włókien. Wówczas tekstura mięsa po ugotowaniu staje się bardziej krucha.

Kolejnym ważnym elementem podczas przygotowywania mięsa na gulasz jest rozluźnienie włókien. Można to osiągnąć za pomocą kilku prostych trików, ale jednym z najczęściej stosowanych przez doświadczonych szefów kuchni sposobów jest dodanie 1 łyżki sody oczyszczonej. Już niewielka ilość tego składnika sprawia, że pH mięsa podnosi się, a białka ulegają rozpadowi. Dodatek sody oczyszczonej do mięsa sprawia też, że proces gotowania gulaszu ulegnie skróceniu, a dodatkowo zatrzymuje soki wewnątrz kawałków, co wpływa na jeszcze większą soczystość.

Miękkie mięso na gulasz a trik szefów kuchni krok po kroku

  1. Wybrane na gulasz mięso umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż do miski.
  2. Odmierz 1 łyżkę sody oczyszczonej i wsyp do miski z mięsem. Sodę wcieraj dokładnie w każdy kawałek i odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie opłucz kawałki mięsa pod bieżącą wodą i ponownie je osusz.
  4. Gulasz przygotuj jak zwykle, według sprawdzonego przepisu.