Lodówka świeci pustkami, a na półce został już tylko twaróg i jajka? Taki zwyczajny duet to doskonała baza do przygotowania przepysznych i sycących placuszków, które idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę, jak i szybki obiad na słodko. Dobierz do tego jeszcze tylko odrobinę budyniu w proszku i kilka innych dodatków, a w parę chwil wyczarujesz posiłek, który posmakuje absolutnie każdemu. Zobacz, jakie to proste. 

Jak zrobić serniczki z patelni?

Lubisz placki serowe na słodko? Choć każda gospodyni ma swój własny przepis na serniczki, to ten wyróżnia się spośród wszystkich wyjątkową prostotą. Nie trzeba tu bowiem żadnego oddzielania białek od żółtek, a potem ubijania piany. Nie jest też potrzebny mikser, aby masa była idealnie gładka, bo wszystkie składniki wystarczy tylko szybko wymieszać ręką i od razu można brać się za smażenie.

Zobacz także:

A samych składników też nie będzie wiele, bo potrzebujesz tylko twarogu, jajek i odrobiny budyniu, mąki pszennej, cukru oraz proszku do pieczenia. Do tego jeszcze tylko cukier, ale możesz sięgnąć też po dowolne ulubione słodzidło, takie jak erytrol czy ksylitol.

A gdy są przygotowane składniki, reszta idzie już gładko, bo wszystkie produkty wystarczy wymieszać, uformować w dłoniach niewielkie, płaskie placuszki i usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Brzmi prosto, prawda? Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj przygotować takie szybkie danie na słodko. 

Przepis na serniczki budyniowe

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru lub erytrytolu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgnieć w dużej misce, a następnie dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki.
  2. Całość dokładnie wymieszaj na gęste ciasto i lep w dłoniach niewielkie placuszki. 
  3. Tak przygotowane serniczki wykładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na patelni, aż będą rumiane z obu stron. 
  4. Gotowe serniczki podawaj solo lub w towarzystwie ulubionych owoców. 

Z czym podać budyniowe placuszki?

Moją ulubioną formą serwowania tych placuszków jest podanie ich ze świeżymi owocami lub sosem z podgrzanych mrożonych owoców jagodowych. Doskonale pasują też do nich powidła śliwkowe czy dżem porzeczkowy, najlepiej z czarnej porzeczki.

Jesienią najchętniej podaję je z podprażonymi jabłkami i gruszkami, czasem dorzucam też śliwki. Świetnie komponują się też z kaki lub pestkami owoców granatu. Smakują wręcz wybornie!

Najchętniej smaruję je jeszcze dodatkowo jogurtem, skyrem lub masłem orzechowym. Moim ulubionym dodatkiem jest skyr waniliowy.

Źródło:Instagram.com/czarodziejka81/