Wrzesień i październik to czas, kiedy w lasach aż roi się od grzybów, a w związku z tym Polacy chętnie wykorzystują je do uzupełnienia zapasów na zimę, a zwłaszcza pysznych i aromatycznych grzybków marynowanych. Są one bowiem świetnym dodatkiem do obiadu. I choć to właśnie grzyby są podstawowym elementem umożliwiającym realizację przepisu, nie mniej istotna jest również odpowiednia marynata. Na stronach internetowych zdecydowanie nie brakuje pomysłów na jej wykonanie, ale odkąd trafiłam na przepis „po podlasku”, nie ma opcji, że braknie ich w mojej spiżarni. Są lepsze niż wszystkie inne, a wszystko za sprawą czegoś ekstra w zalewie.
Jakie grzyby wybrać do marynowania?
Marynowanie grzybów daje Polakom niemal nieograniczone możliwości związane z ich wykonaniem. Wszystko dlatego, że zarówno gatunek leśnych skarbów, jak i marynatę można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych. Doskonale sprawdzą się tu zarówno prawdziwki, podgrzybki, kurki, rydze i maślaki, jak i mniej popularne opieńki, koźlarze czy zajączki.
Zobacz także:
Dodatkowym atutem w przypadku marynowania jest również fakt, że nie trzeba ograniczać się wyłącznie do jednego gatunku grzybów. Można je bowiem dowolnie mieszać. Jest jednak kilka kwestii, których lepiej nie pomijać przy selekcji grzybów przed zamknięciem ich w słoikach, a chodzi przede wszystkim o stan ogólny. Jeśli widzisz, że kapelusze mają podejrzane dziurki, koniecznie upewnij się, czy nie świadczy to o obecności larw wewnątrz grzyba. Już jedna robaczywa sztuka sprawi, że cały słoik będzie do wyrzucenia.
Jakie składniki przygotować do marynowanych grzybków „po podlasku”?
Grzybki marynowane „po podlasku” są doskonałym dodatkiem do obiadu zimą, ale aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, należy przygotować kilka niezbędnych do realizacji przepisu składników. Na liście znajdują się:
- świeże grzyby leśne – 2,5 kg,
- woda – 4 szklanki,
- ocet spirytusowy – 1 szklanka,
- sól kuchenna – 1 płaska łyżka,
- cukier biały – 1 płaska łyżka,
- czosnek – 12 ząbków,
- pieprz ziarnisty – 2 łyżeczki,
- liście laurowe – 3 sztuki.
Grzybki marynowane „po podlasku” krok po kroku
- Umyj i wyparz 6 słoików i sprawdź ich szczelność.
- Przygotuj garnek, a do środka wlej wodę, ocet i dodaj sól, cukier, obrany z łupin czosnek, pieprz oraz liście laurowe. Całość zagotuj i zdejmij z palnika.
- Grzyby umyj, wrzuć do wrzątku i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie odcedź i przelej gorącą wodą.
- Słoiki napełnij grzybami do około 2/3 wysokości naczynia i zalej gotującą się marynatą. Przy wlewaniu zalewy zadbaj, by w każdym słoiku znalazły się po 2 ząbki czosnku i ziarenko pieprzu.
- Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem. Po wystygnięciu przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.