Zdarzyło ci się, że ciasto na pierogi było twarde i suche? Nie przejmuj się, każdy przez to przechodził. Kluczem do sukcesu jest wybranie odpowiedniego przepisu.

Jaka mąka na pierogi?

Opcją uniwersalną jest mąka pszenna typu 450 (tortowa), jest delikatna i charakteryzuje się drobnym przemiałem. Koniecznie wybierz ją do pierogów pieczonych. Popularną opcją jest typ 500 (znajdziesz ją w sklepach pod nazwą: poznańska lub tortowa). Do wyboru masz też mąkę typ 650, określaną jako bułkowa.

Zobacz także:

Składniki na ciasto na pierogi

To może być zadziwiające, bo moje ciasto na pierogi zawiera więcej niż 3 składniki. Ale gwarantuję, że każdy z nich dobrany jest w przemyślany sposób i pełni konkretną funkcję:

  • 1/3 szklanki mleka (ok. 85 ml)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła (lub oleju o neutralnym smaku)
  • 1 kg mąki
  • nieco mniej niż 0,5 litra wody
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?

  1. Masło przełóż do rondelka i rozpuść je na małym ogniu. Uważaj, żeby się nie przypaliło, bo 2 łyżki to mała ilość, proces nastąpi bardzo szybko. Dla pewności możesz użyć masła klarowanego. Zastanawiasz się po, co ten składnik? Dzięki niemu ciasto będzie odpowiednio miękkie.
  2. Podgrzej również mleko, powinno być wręcz gorące. Zagotuj wodę.
  3. Jajka umyj dokładnie i oddziel białka od żółtek. Najlepsze będą swojskie jajka lub ekologiczne, które możecie kupić w sklepie. Tu nie warto oszczędzać, bo bez dobrego ciasta nie ma pierogów. A żółtka tutaj odpowiadają za to, że świetnie się lepi i nie wysycha w trakcie.
  4. Do mniejszej miski wlej mleko i masło, dodaj żółtka i dosyp szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wystarczy do tego sam widelec.
  5. Do miski wsyp mąkę, warto ją dodatkowo przesiać, ale nie jest to konieczne. Dolej do niej gorącą wodę. Wymieszaj drewnianą łyżką, potem dolej wcześniej przygotowaną mieszaninę.
  6. Połącz składniki. Jak ciasto nieco przestygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie, aż stanie się błyszczące. Jeśli masz mikser planetarny, wybierz hak.
  7. Przykryj ściereczką lub owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Niektórzy wstawiają je do lodówki na 20 minut, dzięki temu będzie delikatniejsze, ale nie będzie się rozrywało.
  8. Potem ciasto podziel na części, za każdym razem przykrywając miskę. Pierwszą porcję przełóż na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Przyjmuje się, że odpowiednia grubość to 3 mm. Wytnij z niego kółka, szklanką lub wycinarką do pierogów. Na środek każdego z nich nałóż wybrany farsz. Złóż je na pół i zlep brzegi. Możesz robić to ręcznie lub maszynką do pierogów.
  9. Z podanej proporcji może wyjść około 140 pierogów.

Jak mrozić pierogi?

Można zrobić to na 2 sposoby. Możesz wsadzić do zamrażalnika surowe ciasto wypełnione farszem. Obsyp je mąką, ułóż je na płaskiej tacce, nie powinny się stykać i wsadź je do środka. Jak się zamrożą, wyjmij je i przełóż je do pojemnika lub do specjalnej torebki przeznaczonej do mrożenia.

Z kolei, jeśli masz już ugotowane pierogi lub chcesz je zamrozić na święta, to przede wszystkim muszą być całkowicie zimne. Potem posmaruj ich powierzchnię olejem. Kolejne kroki są takie same jak poprzednio.