Zdarzyło ci się, że ciasto na pierogi było twarde i suche? Nie przejmuj się, każdy przez to przechodził. Kluczem do sukcesu jest wybranie odpowiedniego przepisu.
Jaka mąka na pierogi?
Opcją uniwersalną jest mąka pszenna typu 450 (tortowa), jest delikatna i charakteryzuje się drobnym przemiałem. Koniecznie wybierz ją do pierogów pieczonych. Popularną opcją jest typ 500 (znajdziesz ją w sklepach pod nazwą: poznańska lub tortowa). Do wyboru masz też mąkę typ 650, określaną jako bułkowa.
Zobacz także:
Składniki na ciasto na pierogi
To może być zadziwiające, bo moje ciasto na pierogi zawiera więcej niż 3 składniki. Ale gwarantuję, że każdy z nich dobrany jest w przemyślany sposób i pełni konkretną funkcję:
- 1/3 szklanki mleka (ok. 85 ml)
- 3 żółtka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła (lub oleju o neutralnym smaku)
- 1 kg mąki
- nieco mniej niż 0,5 litra wody
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?
- Masło przełóż do rondelka i rozpuść je na małym ogniu. Uważaj, żeby się nie przypaliło, bo 2 łyżki to mała ilość, proces nastąpi bardzo szybko. Dla pewności możesz użyć masła klarowanego. Zastanawiasz się po, co ten składnik? Dzięki niemu ciasto będzie odpowiednio miękkie.
- Podgrzej również mleko, powinno być wręcz gorące. Zagotuj wodę.
- Jajka umyj dokładnie i oddziel białka od żółtek. Najlepsze będą swojskie jajka lub ekologiczne, które możecie kupić w sklepie. Tu nie warto oszczędzać, bo bez dobrego ciasta nie ma pierogów. A żółtka tutaj odpowiadają za to, że świetnie się lepi i nie wysycha w trakcie.
- Do mniejszej miski wlej mleko i masło, dodaj żółtka i dosyp szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wystarczy do tego sam widelec.
- Do miski wsyp mąkę, warto ją dodatkowo przesiać, ale nie jest to konieczne. Dolej do niej gorącą wodę. Wymieszaj drewnianą łyżką, potem dolej wcześniej przygotowaną mieszaninę.
- Połącz składniki. Jak ciasto nieco przestygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie, aż stanie się błyszczące. Jeśli masz mikser planetarny, wybierz hak.
- Przykryj ściereczką lub owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Niektórzy wstawiają je do lodówki na 20 minut, dzięki temu będzie delikatniejsze, ale nie będzie się rozrywało.
- Potem ciasto podziel na części, za każdym razem przykrywając miskę. Pierwszą porcję przełóż na stolnicę i rozwałkuj je na cienki placek. Przyjmuje się, że odpowiednia grubość to 3 mm. Wytnij z niego kółka, szklanką lub wycinarką do pierogów. Na środek każdego z nich nałóż wybrany farsz. Złóż je na pół i zlep brzegi. Możesz robić to ręcznie lub maszynką do pierogów.
- Z podanej proporcji może wyjść około 140 pierogów.
Jak mrozić pierogi?
Można zrobić to na 2 sposoby. Możesz wsadzić do zamrażalnika surowe ciasto wypełnione farszem. Obsyp je mąką, ułóż je na płaskiej tacce, nie powinny się stykać i wsadź je do środka. Jak się zamrożą, wyjmij je i przełóż je do pojemnika lub do specjalnej torebki przeznaczonej do mrożenia.
Z kolei, jeśli masz już ugotowane pierogi lub chcesz je zamrozić na święta, to przede wszystkim muszą być całkowicie zimne. Potem posmaruj ich powierzchnię olejem. Kolejne kroki są takie same jak poprzednio.









