Nie macie pomysłu na słodkie śniadanie, a wszelkiego rodzaju gofry, omlety i pankejki już się wam znudziły? Te placuszki są inne niż wszystkie i to nie tylko ze względu na smak i konsystencję, ale także nietypowy sposób przygotowania. Jednak to właśnie dzięki niemu mają zachwycającą konsystencję i maksymalną puszystość. Zobaczcie, jak zrobić placki według receptury z 1893 roku, a gdy raz ich spróbujecie, nie wrócicie już do żadnego innego przepisu.
Jak zrobić placki według starej receptury?
W książkach kucharskich i internecie znajdziemy setki przepisów na placki. Niektóre z nich są przygotowywane tylko z jajek i mąki, inne mają w sobie dodatek jogurtu, maślanki czy kefiru, a nie brakuje też takich, które bazują na twarogu. Receptura z książki „Praktyczny Kucharz Warszawski" wydanej w 1893 jest jednak inna, bo placuszki mają pewien nietypowy dodatek i robi się je inaczej niż zwykle. Chodzi tu o to, że placki smażymy tylko z jednej strony, a potem jeszcze dopiekamy je przez 5 minut. To właśnie dzięki temu mają idealnie zarumieniony wierzch, a w środku są idealnie mięciutkie.
Zobacz także:
Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to „naleśniki cytrynowe" z 1893 roku podaje się skropione sokiem z cytryny i oprószone cukrem pudrem. To dość dziwne połączenie, bo obecnie nutkę cytryny zazwyczaj dodaje się do ciasta, a nie na wierzch placuszków. Warto jednak przetestować ten pomysł, bo w efekcie otrzymujecie maksymalnie pachnące i odświeżające placuszki o jeszcze ciekawszej konsystencji. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i koniecznie odtwórzcie go chociaż raz we własnych kuchniach.
Cytrynowe placki - przepis z 1893 roku
Składniki:
- 2 średnie jajka,
- 4-5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- odrobina mleka lub śmietanki kremówki,
- sok z cytryny i cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jajka wybijcie do dwóch misek, oddzielając białka od żółtek.
- Żółtka wymieszajcie z mąką i odrobiną mleka na jednolite, gładkie ciasto, a białka ubijcie na sztywną pianę.
- Obie masy połączcie delikatnie w jedno ciasto i wykładajcie je łyżką na rozgrzane masło klarowane.
- Placuszki smażcie na średniej mocy palnika i tylko z jednej strony.
- Gdy już zetną się z góry, a od spodu pięknie się zarumienią, przełóżcie je na blachę z kawałkiem papieru do pieczenia i wstawcie do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
- Po około 5 minutach pieczenia, gotowe placki wykładajcie na talerz i od razu na gorąco skrapiajcie sokiem z cytryny oraz posypujcie cukrem pudrem.
Inne pomysły na placki i placuszki
Tak przygotowane cytrynowe naleśniki czy placuszki to genialny pomysł na śniadanie lub podwieczorek, ale z czasem i one się po prostu znudzą. Jeśli więc lubicie takie potrawy i szukacie innych pomysłów na proste placuszki, to koniecznie wypróbujcie na przykład placki z serka wiejskiego, jogurtowe lub bardziej niecodzienne - z dyni, kokosowe czy owsiane. Wszystkie smakują i wyglądają doskonale, a do tego sycą na długo i pozwalają zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Próbujcie więc różnych wersji i regularnie podmieniajcie receptury, aby każdego dnia podawać na stół coś innego, a wtedy wszyscy domownicy z pewnością będą zachwyceni.