Będąc na wczasach, warto próbować lokalnych smakołyków, niemniej samodzielne przyrządzanie posiłków to również dobry sposób na zapoznanie się z produktami, choćby nawet doskonałą oliwą, chrupiącym pieczywem czy słodkimi pomidorami. Wielu Polaków nie wyobraża sobie, by porzucić grillowanie na okres urlopu, a w Chorwacji warunki sprzyjają, ponieważ większość kwater prywatnych oferuje możliwość rozpalenia ognia. O czym jednak należy pamiętać, by uniknąć rozczarowania?
Chorwacja i zasady grillowania. Co jest zabronione?
Zwykle wszędzie tam, gdzie jest grill, a znajduje się przy większości posiadłości na wynajem. To najczęściej duży murowany piec bardziej przypominający piec na pizzę lub chlebowy niżeli nam znany grill. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku zakwaterowania w hotelu, ponieważ tego typu kompleksy z reguły nie oferują przyjezdnym możliwości samodzielnego rozpalania grilla. Czy zatem można kupić jednorazowe palenisko i wybrać się z nim na plażę?
Zobacz także:
W Chorwacji palenie grilla (np. jednorazowego) czy też ogniska w innych miejscach niż do tego przeznaczone jest z reguły zabronione, a wskazane jest to w regulaminach danej plaży czy parku, które zawsze wcześniej warto przestudiować. Jedyna możliwość rozpalenia ognia w takich miejscach to taka, kiedy przygotowane są pod to specjalne miejsca. Inaczej, głównie ze względu na wysokie ryzyko pożarów, które trawią Chorwację, rozpalanie grilla w miejscu publicznym bez zezwolenia może skończyć się nawet interwencją policji. Ponadto, planując grillowanie np. na campingu, warto pamiętać, że dozwolone może być użytkowanie wyłącznie grilla gazowego lub elektrycznego — wcześniej warto zapoznać się z regulaminem.
Grillowana ryba na Chorwacji; fot. pixel_dreams/Adobe Stock
Co wrzucić na ruszt w Chorwacji? Tego szukaj w sklepach
Chorwacji grillują, choć nieco inaczej niż Polacy. Przede wszystkim preferują powolne pieczenie potraw na solidnym żarze, a nie otwartym ogniu — to uważają po prostu za nieeleganckie. Kupno brykietu w Chorwacji nie powinno sprawić problemu — dostępny jest w większych sklepach, te mniejsze mogą nie być tak dobrze zaopatrzone, co warto mieć na uwadze. Sami Chorwaci grillują często na pędach winorośli, a zapaleńcy tworzą własne zbiory rozmaitych gatunków drewna, do których dodaje się suszone aromatyczne zioła, jak na przykład gałązki rozmarynu.
Co warto kupić w Chorwacji, jeśli planujesz grillowanie?
- Chleb (kruh) to popularny w Chorwacji wypiek z chrupiącą, rumianą skórką i miękkim wnętrzem. Warto też sięgnąć po lepinje, czyli płaski pszenny chlebek, oraz pogača, czyli wypiek podobny do focaccii z dodatkiem oliwy, soli i ziół.
- Oliwa to kolejny punkt do odhaczenia — warto kupić choćby po niewielką butelkę, by przyrządzić z jej dodatkiem sałatkę z pomidorów czy zjeść z grillowanym chlebem, solą i czosnkiem.
- Potrawy z grilla będą świetnie smakować w towarzystwie ajwaru — można zastąpić nim ketchup i śmiało podawać do mięs czy pieczywa i grillowanych warzyw. To doskonałe znana w krajach bałkańskich pasta z pieczonego bakłażana, cukinii i papryki.
- Z kolei fani serów powinni sięgnąć po paški sir, czyli ser z owczego mleka doceniany na całym świecie. Jest twardy, słony i lekko pikantny, stanowi idealny dodatek do sałatek, świeżego chleba, ale też winogron czy czerwonego wina.
Grillowanie w Chorwacji. Tych produktów tam nie kupisz
Jeśli mowa o mięsie, tutaj wybór również jest szeroki, ale warto zaznaczyć jedno — na próżno szukać w mniejszych czy większych sklepach takiej kiełbasy, jaką znamy w Polsce. W Chorwacji owszem jada się podobne wyroby, ale nie przypominają one ani w smaku, ani w konsystencji polskiej kiełbasy. Co wybrać zamiast tego? Warto m.in. sięgnąć po boczek, który bez problemu znajdziemy w chorwackich sklepach, ćevapčići, czyli „paluchy” z mięsa mielonego, lub świeże kawałki mięsa (od drobiu, wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, jagnięciny, przez drobną i grubą dziczyznę).
Ćevapčići; fot. _jure/Adobe Stock
Niemniej będąc w Chorwacji, najlepiej jest skusić się na ryby i owoce morza. Z samego rana dobrze jest się wybrać na pobliski targ rybny i tam znaleźć coś dla siebie, może to być ryba (dorada czy popularne labraks lub makrela), krewetki czy kalmary (lignje na žaru, czyli grillowane kalmary, to jedna z najbardziej lubianych potraw w Chorwacji). Dodatkowo, jeśli twoja kwatera znajduje się z dala od supermarketów lub piekarni (które w Chorwacji czynne są do późna), problemem może być też zakup pieczywa. W małych sklepach jest ono dostępne, ale tylko rano.