Sok po ogórkach kiszonych pije się na różne bolączki, a co zrobić z zalewą po ogórkach konserwowych? Szkoda ją wylewać do zlewu, bo ma mnóstwo aromatu – zazwyczaj pakuje się do niej gorczycę, koper, chrzan, cebulę, czosnek, a czasem nawet pikantne papryczki. Kto by pomyślał, że da się ją wykorzystać do gotowania ziemniaków? To jak najbardziej możliwe. Taka woda nadaje im delikatnie kwaśny i lekko słodkawy smak, który dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Dodatkową zaletą tej metody jest to, że wpisuje się w filozofię less waste, czyli pozwala ograniczyć produkcję odpadów. 

Ziemniaki na sałatkę. Wystarczy 1 dodatek, a powalą na kolana

Gotowanie ziemniaków w zalewie po ogórkach konserwowych to ciekawy sposób na wzbogacenie ich smaku jeszcze zanim zostaną wyciągnięte z garnka. Sprawdź, jakie zalety ma ta metoda. Klasyczna marynata z octu, wody i cukru:

Zobacz także:

  • nadaje ziemniakom wyrazisty, słodko-kwaśny smak, który dobrze komponuje się z masłem, koperkiem lub mięsem, a także innymi warzywami konserwowymi,
  • sprawi, że ziemniaki będą miały lekki posmak przypraw z zalewy, takich jak koper lub gorczyca, dzięki czemu będą pasować do wielu tradycyjnych polskich dań,
  • pozwala ograniczyć sól, którą dodaje się do gotowania ziemniaków,
  • pomaga zachować jędrność kartofli (nawet tych bardziej mączystych) ze względu na swój kwasowy charakter (to szczególnie ważne, jeśli przyrządzasz sałatkę ziemniaczaną).

Jak ugotować ziemniaki do sałatki ziemniaczanej?

Pierwszą rzeczą, która zastanawia, jest to, ile gotować ziemniaki w zalewie od ogórków konserwowych. Babcie uczyły nas, że kwaśne środowisko sprawia, że kartofle będą długo twarde. Jest to prawda, ale w tym przypadku nie musisz się obawiać, że warzywo w ogóle nie zmięknie. Wystarczy po prostu wydłużyć czas gotowania o około 10 minut (w zależności od tego, ile marynaty dodasz).

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany sałatkowej),
  • 2 szklanki zalewy ze słoika ogórków konserwowych,
  • 3 szklanki wody (lub mniej, jeśli zależy ci na intensywniejszym smaku),
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki. Jeśli są młode, możesz zostawić skórkę. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Wymieszaj w garnku sok z ogórków konserwowych z wodą. Opcjonalnie dostosuj proporcje do własnych preferencji smakowych i tego, do czego przeznaczone będą ziemniaki (wyrazisty smak pikli nie będzie przeszkadzał na przykład w sałatce z sosem musztardowym).
  3. Włóż do wody z zalewą ziemniaki. Wsyp szczyptę soli.
  4. Gotuj ziemniaki na średnim ogniu przez około 25 minut lub do czasu, kiedy będą miękkie, ale nadal jędrne.
  5. Odcedź kartofle i odparuj je. Podawaj z wybranymi dodatkami na ciepło lub na zimno. 

Pomysły na serwowanie „piklowanych” ziemniaków

Ziemniaki gotowane w słodko-kwaśnej zalewie od ogórków mają charakterystyczny smak i raczej nie sprawdzą się jako nieśmiały dodatek, który ma tylko uzupełniać danie główne. Mogą dobrze smakować z polędwiczkami w sosie śmietanowo-musztardowym lub karkówką z piekarnika, ale warto samemu eksperymentować z połączeniami. Najlepiej jednak odnajdą się w propozycjach na zimno, takich jak sałatka z ziemniaków na grilla.

Wykorzystajcie je w kompozycjach, do których jak ulał pasują same ogórki konserwowe, na przykład w sałatce niemieckiej (Kartoffelsalat). Sprawdzą się też w zestawieniach z takimi składnikami jak rzodkiewka, czerwona cebula, ogórki małosolne, kapary, oliwki, tuńczyk oraz wędzony lub grillowany łosoś.