Dobre kotlety mielone powinny być soczyste i mięciutkie, ale też pełne smaku oraz aromatu. Taki efekt możecie osiągnąć, wybierając nietypowy śląski przepis na karminadle z wyjątkowym dodatkiem. To właśnie dzięki 1 składnikowi ekstra, masa na kotlety jest wybitnie wyrazista, a mało kto potrafi wyczuć, co jest w środku. Poznajcie przepis na śląskie karminadle i koniecznie spróbujcie przygotować je w swoich kuchniach.
Czym różnią się karminadle od mielonych?
Karminadle, czy jak mówią inni karminable, to nic innego jak śląskie kotlety mielone. Robi się je podobnie jak te klasyczne, które znają wszyscy, jednak jest pewna istotna różnica. Otóż prawdziwe karminadle przygotowuje się z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 1:1 i to właśnie dlatego są smaczne i mięciutkie. Okazuje się jednak, że istnieje jeszcze jedna wersja tego śląskiego dania, o której mało się mówi, a zdecydowanie zasługuje ona na uwagę. Poznajcie wyjątkowe karminadle z czymś ekstra w środku, a gdy raz ich spróbujecie, przepadniecie na dobre.
Zobacz także:
Jak zrobić dobre karminadle? Dorzućcie 1 składnik ekstra
Śląskie karminadle dawniej robiono nie tylko z wołowiny i wieprzowiny ale także mięsa króliczego czy nawet z dodatkiem śledzi. Takie karminadle ze śledziem spotkać można była w górnośląskiej kuchni i choć początkowo takie połączenie może brzmieć dziwnie to okazuje się strzałem w dziesiątkę. Smak i aromat kotletów jest znacznie bardziej wyrazisty, ale początkowo wcale nie o to tu chodziło. Dawniej śledzie po prostu zastępowały mięso w domach, gdzie nie było zbyt wiele pieniędzy lub po prostu dostęp do mięsa był tam ograniczony. Szybko okazało się jednak, że taka "biedna" wersja kotletów śląskich była wyjątkowo smaczna i choć teraz kotlety z dodatkiem śledzi są mało popularne, to warto przywrócić je na stoły.
Sam przepis na karminadle ze śledziami jest banalnie prosty i nie wymaga wielu składników. Trzeba tylko trzymać się proporcji i pamiętać, by nie przesadzać z ilością przypraw, bo same śledzie dadzą tutaj już dość sporo słonego posmaku. Zobaczcie dokładną recepturę poniżej i koniecznie spróbujcie tego nietypowego dania.
Przepis na karminadle ze śledziem
Składniki:
- 200 g mielonej wieprzowiny,
- 200 g mielonej wołowiny,
- 1 filet śledziowy,
- 2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtaczania,
- smalec do smażenia.
Przygotowanie:
- Wieczór wcześniej namoczcie śledzia w mleku i wstawcie do lodówki. Następnego dnia odsączcie rybę z nadmiaru płynu i drobno ją pokrójcie lub zmielcie w maszynce. Następnie połączcie śledzia z mięsem mielonym wołowym oraz wieprzowym.
- Czerstwą bułkę namoczcie w szklance mleka i odstawcie na kilkanaście minut. W tym czasie obierzcie i drobno posiekajcie cebulkę i podsmażcie ją na odrobinie smalcu. Odciśniętą bułkę oraz przesmażoną cebulkę dodajcie do mielonych mięs i śledzia.
- Do masy wbijcie jajko i doprawcie całość odrobiną soli oraz pieprzem. Na koniec dokładnie wyróbcie masę na kotlety i formujcie z niej niewielkie kule. Każdą z nich obtoczcie w bułce tartej i wykładajcie na rozgrzany smalec.
- Karminadle ze śledziem smażcie aż będą rumiane i chrupiące z obu stron. Podawajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład buraczkami na ciepło bądź zimno czy mizerią.