Dzielenie się z bliskimi prostym posiłkiem to jedna z przyjemności życia. Cienki placek ziemniaczany zapieczony na chrupko oferuje właśnie taką możliwość. Pokrój go w trójkąciki jak pizzę i podawaj jako przekąskę. Składniki prawie te same jak na klasyczne placuszki, a jednak doświadczenie zupełnie inne. Dorzuć do masy starty cypryjski serek dla prawdziwej uczty podniebienia.  

Placki ziemniaczane XXL. Włoska wariacja

Pomysł na placki ziemniaczane XXL z piekarnika wziął się z włoskiej kuchni, a konkretnie od potrawy pod nazwą scarpaccia. Tradycyjnie przygotowywano ją wiosną, ze świeżo zerwanych i pokrojonych w plastry młodych cukinii. Warzywo miesza się z jajkami, mąką, przyprawami i ziołami, a następnie rozprowadza na płasko w blaszce i zapieka.

Zobacz także:

Istotą tego dania jest to, że placek jest bardzo cienki (jego grubość nie powinna przekraczać 1 cm). Zresztą według niektórych stąd wzięła się jego nazwa – miał przypominać podeszwę buta (scarpaccia w tłumaczeniu na język polski to... „zły but”). Taki sposób przygotowania będzie szczególnie ważny, jeśli zamienisz cukinię na ziemniaki. Dzięki temu otrzymasz niezwykle chrupiącą potrawę. 

Pieczone placki ziemniaczane XXL po włosku. Przepis

Składniki:

  • 200 g ziemniaków,
  • 100 g mąki,
  • 85 g wody,
  • 100 g startego sera halloumi,
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Włóż je do miski z zimną wodą. Mocz przez 30 sekund, mieszając ręką. Dzięki temu usuniesz część skrobi i placek ziemniaczany wyjdzie bardziej chrupiący. 
  2. Odlej wodę i odciśnij ziemniaki na sicie lub ściskając je w tetrowej ściereczce.  
  3. Dodaj do startych ziemniaków wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj drewnianą łyżką. 
  4. Natłuść dno okrągłego naczynia żaroodpornego lub niskiej blaszki (o średnicy 25 cm). Wyłóż masę na placek. Rozprowadź ją równomiernie łyżką. Dodatkowo skrop wierzch oliwą.
  5. Piecz ziemniaczaną scarpaccię przez około 45 minut w 180 st. C lub do czasu, gdy stanie się rumiana i chrupiąca.

Scarpaccia z ziemniaków i halloumi – propozycje podania

Gotowy placek ziemniaczany pokrój w trójkąty jak pizzę lub tartę. Kiedy jest jeszcze gorący, możesz posypać go startym parmezanem. Nie żałuj świeżych ziół. W środku jest już tymianek, ale możesz wykorzystać też świeże gałązki do dekoracji. Sprawdzą się również zielone dodatki jak rozmaryn, mięta lub bazylia. Ciekawym pomysłem będzie podanie dipu. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych, przyda się na przykład:

  • sos czosnkowy,
  • domowy ketchup lub sos pomidorowy,
  • sos koperkowy,
  • dip serowy.

Do włoskiego placka ziemniaczanego XXL możesz też podać różne pasty, na przykład z pieczonej papryki, bakłażana, suszonych pomidorów lub awokado.