Naleśniki robię bardzo często dzieciom na podwieczorek. Są proste do zrobienia i zawsze wychodzą. Próbowałam już wielu przepisów - z mąką razową, bezglutenową czy z dodatkiem szpinaku albo buraczka. Ostatnio podpatrzyłam, jak robi je moja teściowa. Dodaje ona do ciasta tylko jedno jajko, a mimo tego ciasto ma taką samą konsystencję jak przy klasycznych naleśnikach. Postanowiłam spróbować tego triku i rzeczywiście naleśniki wyszły niemal takie jak zawsze. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki z 1 jajka krok po kroku.

Czym się różnią naleśniki z 1 jajka od klasycznych?

W klasycznych przepisach na naleśniki na szklankę mąki dodaje się 2 lub 3 jajka. Dzięki temu naleśniki mają piękny, żółty kolor, są bardzo elastyczne i nie rozrywają się podczas smażenia. Jednak jeśli dodacie do ciasta mniej jajek, nie wpłynie to znacząco na jego konsystencję. Naleśniki nadal wychodzą miękkie i elastyczne, dzięki temu, że ciasto odpoczęło przez pół godziny w lodówce przed smażeniem. Różnicę widać jedynie w kolorze - placuszki nie wychodzą, aż tak żółte jak te z dużą liczbą jajek. I oczywiście różnią się ceną, bo takie naleśniki z 1 jajka wychodzą o wiele taniej niż klasyczne.

Zobacz także:

Składniki na naleśniki z 1 jajka

Do naleśników z 1 jajka należy dać takie same składniki jak do klasycznych. Różnią się one tylko proporcją, bo dodajemy odrobinę więcej mąki, aby ciasto było gęste i elastyczne. Do ciasta dodajcie klasyczną mąkę pszenną, z mąką razową może być wam trudno przewracać naleśniki, więc w tym przepisie nie polecam takiej zamiany. Natomiast mleko krowie z powodzeniem możecie zamienić na napój roślinny (owsiany, sojowy czy kokosowy) albo na wodę. Ciasto dosłodźcie odrobiną cukru i cukru waniliowego. Jeśli nie macie cukru waniliowego, możecie użyć ziarenek wyskrobanych z laski wanilii, a wasze naleśniki będą pięknie pachniały. W wersji wytrawnej pomińcie cukry, w zamian możecie dodać suszone zioła albo odrobinę słodkiej papryki do smaku.

Przepis na naleśniki z 1 jajka

Z podanego przepisu wychodzą naleśniki dla 3-4 osób.

Składniki:

  • 200-300 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiejcie mąkę, dodajcie szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Wymieszajcie łyżką do połączenia składników.
  2. Do suchych składników wlejcie mleko i wbijcie całe jajko. Wymieszajcie trzepaczką, aż w cieście nie będzie grudek. Możecie użyć do tego też miksera.
  3. Ciasto na naleśniki odstawcie na pół godziny do lodówki, aby odpoczęło, dzięki temu naleśniki wyjdą elastyczne i sprężyste.
  4. Rozgrzejcie patelnię z odrobiną tłuszczu. Naleśniki możecie smażyć na oleju rzepakowym, maśle lub oliwie z oliwek. Warto też dodać łyżkę tłuszczu do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierać do patelni i nie będzie trzeba dodawać na nią tłuszczu.
  5. Na patelnię nalejcie chochlę ciasta i rozprowadźcie je równomiernie po całej jej powierzchni. Najłatwiej naleśniki smaży się na specjalnej patelni do naleśników z nieprzywierającą powłoką.
  6. Smażcie przez 2-3 minuty i przewróćcie łopatką na drugą stronę. Smażcie kolejne 2 minuty. W ten sposób usmażcie pozostałe naleśniki.

Naleśniki podajcie od razu. Niezjedzone przechowujcie w lodówce pod przykryciem, aby nie wyschły.

Z czym podać naleśniki z 1 jajka?

Ciasto na naleśniki z 1 jajka jest delikatnie słodkie przez dodatek cukru i cukru waniliowego, dlatego będą one świetnie smakowały podane z dżemem lub ulubioną konfiturą. Sprawdzi się także ser twarogowy utarty z cukrem lub serek homogenizowany.

Jeśli natomiast chcecie naleśniki podać na słono, to pomińcie cukier i cukier waniliowy w przepisie. Wytrawne naleśniki podajcie z farszem ze smażonego kurczaka, mięsa mielonego lub duszonymi warzywami albo z fetą i szpinakiem. Świetnie będą także smakowały zapieczone z serem żółtym.