Kiedy mamy ochotę zjeść coś na ciepło i słodko, nie trzeba od razu wyciągać blachy do pieczenia i brać się za wyrabianie ciasta. Szybkim pomysłem na taki smaczny deser (albo posiłek, jeśli lubimy dania na słodko) są racuchy z jabłkami. Lekko chrupiące, pulchne, a do tego cudownie słodkie i wilgotne za sprawą dodania jabłek oraz solidnej porcji cukru. Kiedy jednak nie macie ochoty na przyrządzanie racuchów, zróbcie je w wersji uproszczonej – czyli naleśniki drożdżowe.
Naleśniki jak racuchy
Każdy ma własne preferencje jeżeli chodzi o konsystencję naleśników. Jedni lubią je w wersji francuskiej, czyli duże, ale bardzo cieniutkie, jak pergamin. Takie naleśniki są delikatne i lekko chrupiące. Inni wolą, gdy bliżej im do pancakes, czyli naleśników w wersji amerykańskiej, które są pulchne i grube – na tyle, że nawet się ich nie zawija, tylko smaruje dżemem, miodem czy innymi dodatkami.
Zobacz także:
Mamy coś dla tych, którzy szukają czegoś pomiędzy. Naleśników, które są jednocześnie puszyste, grubsze, ale nie rwą się i można je zawijać. Właśnie takie są naleśniki drożdżowe, które, podane z jabłkami, w smaku bardzo przypominają racuchy. Robi się je jednak szybciej i bardzo prosto. Cały przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na naleśniki drożdżowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
oraz olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Na kilka godzin przed smażeniem wyjmujemy jajka z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
- Mleko również nie może być zbyt chłodne, dlatego przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy je na małym ogniu przez krótką chwilę. Powinno mieć temperaturę naszego ciała, czyli ok. 36-37 stopni Celsjusza.
- Połowę podgrzanego mleka odlejcie do miski. Wkruszcie drożdże, wsypcie cukier i dobrze wymieszajcie. Tak powstały rozczyn należy teraz przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- W międzyczasie oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę.
- Kiedy zaczyn już wyrośnie, dodajcie do niego żółtka. Wymieszajcie, a następnie, nie przerywając mieszania, dodawajcie do masy resztę mleka i mąkę. Wsypcie szczyptę soli i mieszajcie do momentu, w którym ciasto będzie gładkie.
- Pod koniec dodajcie pianę z białek i wymieszajcie delikatnie łyżką albo szpatułką.
- Tak przygotowane ciasto na naleśniki drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Teraz czas na smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wylewamy porcję ciasta. Musicie być szybcy, ponieważ przez dodanie drożdży masa jest gęsta i będzie szybko zastygać na patelni.
Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Polecamy podawać je z dżemem jabłkowym lub z czarnej porzeczki albo klasycznie, czyli z serem, cukrem i szczyptą cynamonu. Smacznego!









