Kiedy mamy ochotę zjeść coś na ciepło i słodko, nie trzeba od razu wyciągać blachy do pieczenia i brać się za wyrabianie ciasta. Szybkim pomysłem na taki smaczny deser (albo posiłek, jeśli lubimy dania na słodko) są racuchy z jabłkami. Lekko chrupiące, pulchne, a do tego cudownie słodkie i wilgotne za sprawą dodania jabłek oraz solidnej porcji cukru. Kiedy jednak nie macie ochoty na przyrządzanie racuchów, zróbcie je w wersji uproszczonej – czyli naleśniki drożdżowe. 

Naleśniki jak racuchy

Każdy ma własne preferencje jeżeli chodzi o konsystencję naleśników. Jedni lubią je w wersji francuskiej, czyli duże, ale bardzo cieniutkie, jak pergamin. Takie naleśniki są delikatne i lekko chrupiące. Inni wolą, gdy bliżej im do pancakes, czyli naleśników w wersji amerykańskiej, które są pulchne i grube – na tyle, że nawet się ich nie zawija, tylko smaruje dżemem, miodem czy innymi dodatkami.

Zobacz także:

Mamy coś dla tych, którzy szukają czegoś pomiędzy. Naleśników, które są jednocześnie puszyste, grubsze, ale nie rwą się i można je zawijać. Właśnie takie są naleśniki drożdżowe, które, podane z jabłkami, w smaku bardzo przypominają racuchy. Robi się je jednak szybciej i bardzo prosto. Cały przepis znajdziecie poniżej. 

Przepis na naleśniki drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,

oraz olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Na kilka godzin przed smażeniem wyjmujemy jajka z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
  2. Mleko również nie może być zbyt chłodne, dlatego przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy je na małym ogniu przez krótką chwilę. Powinno mieć temperaturę naszego ciała, czyli ok. 36-37 stopni Celsjusza.
  3. Połowę podgrzanego mleka odlejcie do miski. Wkruszcie drożdże, wsypcie cukier i dobrze wymieszajcie. Tak powstały rozczyn należy teraz przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę.
  5. Kiedy zaczyn już wyrośnie, dodajcie do niego żółtka. Wymieszajcie, a następnie, nie przerywając mieszania, dodawajcie do masy resztę mleka i mąkę. Wsypcie szczyptę soli i mieszajcie do momentu, w którym ciasto będzie gładkie.
  6. Pod koniec dodajcie pianę z białek i wymieszajcie delikatnie łyżką albo szpatułką. 
  7. Tak przygotowane ciasto na naleśniki drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  8. Teraz czas na smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą wylewamy porcję ciasta. Musicie być szybcy, ponieważ przez dodanie drożdży masa jest gęsta i będzie szybko zastygać na patelni.

Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Polecamy podawać je z dżemem jabłkowym lub z czarnej porzeczki albo klasycznie, czyli z serem, cukrem i szczyptą cynamonu. Smacznego!