Co łączy polski las z włoskim ogrodem? Zapomnij na chwilę o tradycyjnych marynatach octowych i spróbuj czegoś, co podbije twoje (i całej rodziny) podniebienie. Grzyby marynowane w oliwie to smakowita alternatywa, która zachwyci smakiem każdego smakosza. To prosty sposób, by na dłużej zatrzymać w kuchni dary jesiennego lasu.

Marynowanie grzybów w oliwie

Kuchnia śródziemnomorska ma swoje sposoby na konserwowanie żywności, a jednym z ich ulubionych jest używanie oliwy. Świetnie nadaje się ona także do przygotowywania grzybów, co jest o dziwo, bardzo proste. Najważniejszym elementem bezpiecznego przygotowania grzybów jest ich obróbka termiczna. W przeciwieństwie do warzyw, jak na przykład cukinia, która nie wymaga gotowania przed zalaniem oliwą, grzyby należy krótko gotować w kwaśnej marynacie. 

Zobacz także:

Ten krok jest niezbędny, aby wyeliminować ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym. Jad kiełbasiany, choć kojarzony z mięsem, może pojawić się również w przetworach warzywnych, w tym grzybach. Bakterie te rozwijają się w środowisku beztlenowym, dlatego równie ważnym jest, aby odpowiednio zakwasić produkty przed zalaniem ich oliwą. Dzięki temu stają się bezpieczne, ponieważ kwaśne środowisko uniemożliwia rozwój bakterii i produkcję toksyn.

Składniki i przepis na grzybki marynowane

Składniki do gotowania:

  • 1 kg małych grzybów leśnych (najlepiej same kapelusze),
  • 2 szklanki jasnego octu winnego lub jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 6-8 gałązek świeżego tymianku,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej, do smaku),
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu.

Składniki do słoików:

  • gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 jagody jałowca,
  • około 1 litr mocno ciepłej oliwy z oliwek extra vergine.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho. Płucz je tylko wtedy, gdy są mocno zabrudzone piaskiem.
  2. Zagotuj ocet, wodę, sól, tymianek, pieprz i pokrojony w plastry czosnek. Gotuj zalewę przez kilka minut, by przyprawy uwolniły swój aromat.
  3. Dodaj grzyby, zagotuj i gotuj przez 5 minut.
  4. Odcedź grzybki i wystudź je na durszlaku.
  5. Do wyparzonych słoików włóż przyprawy, a następnie rozłóż grzyby, wypełniając je w 3/4 wysokości.
  6. Podgrzej oliwę, by była ciepła, ale nie gorąca. Zalej nią grzyby i natychmiast zakręć słoiki wyparzonymi zakrętkami.

Przechowywanie i wykorzystanie grzybków w oliwie

Po zalaniu ciepłą oliwą słoiki powinny się zamknąć, o czym świadczy wklęśnięta nakrętka. Przechowuj grzybki w ciemnym i chłodnym miejscu, a na przykład w spiżarni. Sprawdzaj co jakiś czas, czy słoiki są szczelne. Jeśli któryś z nich się rozszczelni, spożyj jego zawartość jak najszybciej. 

Jeśli słoik nie zamknął się od razu, po prostu odstaw go na około dwa tygodnie, a po tym czasie będzie gotowy do jedzenia. Najciekawsze jest to, że po zjedzeniu grzybów nie musisz wylewać oliwy. Jest ona pełna aromatu i przypraw, dzięki czemu idealnie nadaje się do przygotowywania sosów do sałatek lub jako dodatek do innych potraw, a nawet do podsmażania.