Koniec lata i zbliżający się wielkimi krokami początek jesieni to moment, kiedy wielu Polaków intensywnie pracuje nad solidnym uzupełnieniem swoich domowych spiżarni na zimę. Nie inaczej jest także w moim przypadku. I choć przekrój przetworów, które co roku powstają w mojej kuchni, jest naprawdę szeroki, to nie wyobrażam sobie chłodniejszych miesięcy bez zapasu tych grzybków marynowanych „po chorwacku”, które pewnego roku podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Są proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne, a wszystko za sprawą popularnych, ale nietypowych w przypadku marynowania składników.

Jakie grzyby są najlepsze do marynowania?

Sezon na grzyby w Polsce trwa w najlepsze, a zarówno w lesie, jak i na lokalnych straganach pojawią się ogromne ilości borowików, maślaków, kurek, koźlaków, zajączków, podgrzybków i innych uwielbianych przez Polaków gatunków. Wówczas wiele osób zastanawia się, które z nich okażą się najlepszym wyborem do marynowania do słoików na zimę. Otóż w tym przypadku, sytuacja jest dość klarowna, ponieważ nie ma jednej złotej zasady dotyczącej selekcji grzybów. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Zobacz także:

Jedyną ważną kwestią w momencie wyboru grzybów do marynowania jest ich stan ogólny. Jeśli więc zauważysz, że na kapeluszach są obecne nietypowe dziurki i ślady po grasujących szkodnikach, nie wahaj się ich odrzucić. W przeciwnym razie może to wpłynąć na smak i jakość całej partii, która w konsekwencji będzie nadawała się wyłącznie do wyrzucenia.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania grzybków „po chorwacku”?

Selekcja grzybów według preferencji i zwrócenie uwagi na ich stan to jedno, ale grzybki marynowane „po chorwacku” z przepisu Ewy Wachowicz potrzebują czegoś więcej. Na liście składników znajdują się:

  • świeże grzyby – 600 g,
  • papryka czerwona – 4 sztuki,
  • papryka żółtka – 1 sztuka,
  • woda – 200 ml,
  • ocet spirytusowy 10% – 150 ml,
  • cukier biały – 2 łyżki,
  • sól kuchenna – 1 łyżka,
  • pieprz czarny – 10 ziaren,
  • liście laurowe – 6 sztuk,
  • musztarda Dijon – 1 słoiczek,
  • musztarda miodowa – 1 słoiczek,
  • olej roślinny – 200 ml.

Przepis na grzybki marynowane „po chorwacku” Ewy Wachowicz krok po kroku

  1. Grzyby oczyść z ziemi i piasku, wypłucz pod wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazda oraz ogonki i posiekaj w drobne paski.
  3. Weź garnek, a do środka wlej wodę, ocet, cukier, sól, pieprz oraz liście laurowe. Zagotuj.
  4. Do marynaty wrzuć grzyby i pokrojoną w paski paprykę i gotuj przez około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij je z garnka i odstaw do ostudzenia.
  5. Do miski wlej miód, olej i musztardę. Wymieszaj składniki, a do gotowego sosu dorzuć ostudzone grzyby i kawałki papryki.
  6. Gotowe grzyby i paprykę w sosie włóż do umytych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.