Grzybki zwykle robię ze starego przepisu babci. Klasyka, jak wiadomo, obroni się sama, dlatego nie kombinuję, a upraszczam, czyli staram się jak najmniej ingerować w smak grzybów, jedynie podkreślając ich smak i aromat przyprawami pasującymi do darów lasu, m.in. jałowcem. W przypadku marynowanych grzybków im mniej, tym więcej, stąd też moje przywiązanie do absolutnie klasycznych przepisów. Również receptura na grzybki po warszawsku ma swoje specjalne miejsce w moim przepiśniku — gąski tak przygotowane nie mają sobie równych.

Grzybki marynowane po warszawsku. Sposób na doskonałe przetwory

Nie wiem, jak bardzo rozpowszechniony jest przepis na grzybki marynowane po warszawsku. W moim przepiśniku wziął się kilkanaście lat temu, kiedy podpytałam cioci, jak przyrządza swoje genialne gąski w zalewie. Pamiętam, że nazywała je grzybkami po warszawsku, a przepis miała z dobrze znanej przed laty „Pani Domu”. Teraz ja kontynuuje dzieło, nie zapominając o rodowodzie receptury prosto ze stolicy.

Zobacz także:

A że właśnie trwa sezon na gąski, nie omieszkałam nie przygotować kilkunastu słoiczków z tym rarytasem. Przyrządzenie zalewy do grzybków marynowanych po warszawsku to pestka — każdy, kto choć raz miał do czynienia z grzybowymi przetworami, poradzi sobie śpiewająco. Potrzebne przyprawy to również klasyka i doskonałość, a więc jałowiec, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Oczywiście gąski po warszawsku dosmaczamy czosnkiem, nie ma w nich jednak marchewki czy cebuli, które zwykle lubimy dorzucać do marynowanych grzybków. 

Grzybki po warszawsku. Przepis na grzyby do słoika

Poniższy przepis na grzybki marynowane po warszawsku możesz zastosować zarówno w przypadku gąsek, jak i innych grzybów, które dobrze sprawują się w procesie marynowania. To m.in. borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze czy rydze.

Składniki:

  • 1 kg gąsek,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • po łyżeczce mielonego pieprzu, ziela angielskiego i jagód jałowca,
  • po 5-6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca,
  • 3-4 liście laurowe,
  • łyżka cukru,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Sprawdź, czy gąski są zdrowe. Grzyby dokładnie oczyść.
  2. Przygotowane grzyby wrzuć do wrzątku i gotuj przez ok. 15 minut. 
  3. Następnie odcedź całość i przelej chłodną przegotowaną wodą.
  4. Gaski odsącz i ułóż w kamiennym garnku, przesypując solą.
  5. Przykryj całość i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.
  6. Po tym czasie wyjmij grzyby, opłukać w przegotowanej wodze, odsącz i ponownie ułóż w garnku warstwami, przekładając je posiekanymi ząbkami czosnku, solą i mielonymi przyprawami.
  7. Zawartość garnka dociąż talerzykiem, przykryć całość i odstaw na ok. dwa tygodnie w chłodne miejsce.
  8. Przygotuj zalewę: szklankę wody zagotuj z cukrem, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i jałowca.
  9. Po ok. 10 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj dalej przez ok. 3-4 minuty. 
  10. Gąski przełóż do słoików i zalej jeszcze gorącą marynatą.
  11. Zamknij je szczelnie i pasteryzuj np. w piekarniku przez 15 minut w temp. 95 st. C.
  12. Gotowe odstaw w suche i chłodne miejsce.