Grzybki zwykle robię ze starego przepisu babci. Klasyka, jak wiadomo, obroni się sama, dlatego nie kombinuję, a upraszczam, czyli staram się jak najmniej ingerować w smak grzybów, jedynie podkreślając ich smak i aromat przyprawami pasującymi do darów lasu, m.in. jałowcem. W przypadku marynowanych grzybków im mniej, tym więcej, stąd też moje przywiązanie do absolutnie klasycznych przepisów. Również receptura na grzybki po warszawsku ma swoje specjalne miejsce w moim przepiśniku — gąski tak przygotowane nie mają sobie równych.
Grzybki marynowane po warszawsku. Sposób na doskonałe przetwory
Nie wiem, jak bardzo rozpowszechniony jest przepis na grzybki marynowane po warszawsku. W moim przepiśniku wziął się kilkanaście lat temu, kiedy podpytałam cioci, jak przyrządza swoje genialne gąski w zalewie. Pamiętam, że nazywała je grzybkami po warszawsku, a przepis miała z dobrze znanej przed laty „Pani Domu”. Teraz ja kontynuuje dzieło, nie zapominając o rodowodzie receptury prosto ze stolicy.
Zobacz także:
A że właśnie trwa sezon na gąski, nie omieszkałam nie przygotować kilkunastu słoiczków z tym rarytasem. Przyrządzenie zalewy do grzybków marynowanych po warszawsku to pestka — każdy, kto choć raz miał do czynienia z grzybowymi przetworami, poradzi sobie śpiewająco. Potrzebne przyprawy to również klasyka i doskonałość, a więc jałowiec, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Oczywiście gąski po warszawsku dosmaczamy czosnkiem, nie ma w nich jednak marchewki czy cebuli, które zwykle lubimy dorzucać do marynowanych grzybków.
Grzybki po warszawsku. Przepis na grzyby do słoika
Poniższy przepis na grzybki marynowane po warszawsku możesz zastosować zarówno w przypadku gąsek, jak i innych grzybów, które dobrze sprawują się w procesie marynowania. To m.in. borowiki, podgrzybki, maślaki, koźlarze czy rydze.
Składniki:
- 1 kg gąsek,
- 2 główki czosnku,
- 2 szklanki octu winnego,
- po łyżeczce mielonego pieprzu, ziela angielskiego i jagód jałowca,
- po 5-6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca,
- 3-4 liście laurowe,
- łyżka cukru,
- sól.
Przygotowanie:
- Sprawdź, czy gąski są zdrowe. Grzyby dokładnie oczyść.
- Przygotowane grzyby wrzuć do wrzątku i gotuj przez ok. 15 minut.
- Następnie odcedź całość i przelej chłodną przegotowaną wodą.
- Gaski odsącz i ułóż w kamiennym garnku, przesypując solą.
- Przykryj całość i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.
- Po tym czasie wyjmij grzyby, opłukać w przegotowanej wodze, odsącz i ponownie ułóż w garnku warstwami, przekładając je posiekanymi ząbkami czosnku, solą i mielonymi przyprawami.
- Zawartość garnka dociąż talerzykiem, przykryć całość i odstaw na ok. dwa tygodnie w chłodne miejsce.
- Przygotuj zalewę: szklankę wody zagotuj z cukrem, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i jałowca.
- Po ok. 10 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj dalej przez ok. 3-4 minuty.
- Gąski przełóż do słoików i zalej jeszcze gorącą marynatą.
- Zamknij je szczelnie i pasteryzuj np. w piekarniku przez 15 minut w temp. 95 st. C.
- Gotowe odstaw w suche i chłodne miejsce.