Sezon na grzybobrania trwa w najlepsze, a w związku z tym wielu Polaków, w tym ja, wyrusza do lasów w poszukiwaniu cennych, aromatycznych i jakże pysznych leśnych skarbów. Po udanych zbiorach nie ma bowiem nic lepszego niż przetworzenie ich na najlepszy dodatek do obiadu na późną jesień i zimę, jakim są grzybki marynowane. I choć strony internetowe i inne źródła kulinarne aż roją się od różnorodnych przepisów na smakowite marynaty, ja od lat nie wyobrażam sobie mojej zimowej spiżarni bez przygotowania jej „po cygańsku”. Jest najlepsza pod słońcem, a w dodatku robi się błyskawicznie i z prostych składników.

Jak wybrać grzyby do marynowania?

Marynowanie grzybów daje niemal nieograniczone możliwości pod względem dodatków oraz sposobów przygotowania marynaty i nie inaczej jest także w przypadku wyboru samych leśnych skarbów. I choć najczęściej wybieranymi gatunkami są borowiki szlachetne, tzw. prawdziwki, podgrzybki, rydze, koźlarze czy maślaki, to ostatecznie wszystko sprowadza się do dostosowania smaku do indywidualnych preferencji.

Zobacz także:

Jest jednak jedna ważna kwestia, która zagwarantuje świeżość i doskonały smak przetworów przez długie miesiące. W przypadku wyboru grzybów do marynowania najistotniejsza jest odpowiednia selekcja. Jeśli widzisz, że kapelusze wyglądają podejrzanie, tj. mają wydrążone dziurki, nietypowy kolor lub są na nich ślady pogryzień przez zwierzęta, pod żadnym pozorem nie wkładaj ich do słoika. Zły stan ogólny może sprawić, że grzybki marynowane nie będą nadawały się do spożycia i w konsekwencji trafią do kosza na śmieci.

Jakie składniki przygotować do grzybków „po cygańsku”?

Marynowane grzybki „po cygańsku” to doskonały dodatek do dań wytrawnych. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, ale wymaga zgromadzenia kilku niezbędnych składników. Na liście znajdują się:

  • grzyby leśne – 1,5 kg,
  • cebula biała – 4 sztuki,
  • ocet 10-procentowy – 1/2 szklanki,
  • przecier pomidorowy 1/2 słoiczka,
  • olej roślinny – 1/2 szklanki,
  • sól kuchenna – 1 łyżka,
  • pieprz – 10 ziarenek,
  • ziele angielskie – 10 ziarenek.

Jak przygotować marynowane grzybki  „po cygańsku” krok po kroku?

  1. Świeże grzyby leśne oczyść z ziemi i piasku, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki.
  2. Pokrojone grzyby podgotuj w osolonej wodzie i odcedź z nadmiaru wody.
  3. Cebulę pokrój w plastry, przełóż do garnka z osoloną wodą, a następnie podgotuj i odcedź.
  4. Przygotuj kolejny garnek, a do środka wlej wodę, ocet, przecier pomidorowy, olej roślinny i wrzuć przyprawy, tj. sól, pieprz i ziele angielskie. Dodaj grzybki i cebulę i gotuj przez 15 minut.
  5. Po tym czasie wyłóż grzybki i marynatę do umytych i wyparzonych słoików, a następnie pasteryzuj przez kolejne 15-20 minut.