Jesień to czas, kiedy w polskim menu króluje pigwa. I choć wiele osób decyduje się zrobić z niej dżem, ja od kilku lat niezmiennie wykorzystuję ją na zrobienie zapasów pysznego i niezwykle słodko-kwaśnego musu. Smakiem przebija wszystkie przetwory, a w dodatku doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek do dań mięsnych oraz różnego rodzaju deserów. Co najlepsze, do jego wykonania potrzebne są wyłącznie 4 proste składniki. Oto, jak go przygotować krok po kroku.

Pigwa – cechy charakterystyczne owocu

Choć na półkach w domowych spiżarniach jesienią królują przede wszystkim soczyste jabłka, gruszki oraz śliwki, to wiele osób decyduje się również na pigwę. Jej owoce dojrzewają na drzewach właśnie w październiku, a największe okazy zbliżają się swoją wagą nawet do około 1kg. Ponadto, na pierwszy rzut pigwa przypomina swoim wyglądem popularne jabłka i gruszki.

Zobacz także:

Choć owoce pigwowca wyróżniają się dość cierpkim i kwaskowatym smakiem, doskonale sprawdzają się jako główny składnik różnego rodzaju przetworów, które można wykorzystać zarówno do dań mięsnych, jak i jako dodatek do deserów. Wystarczy bowiem połączyć je z niewielką ilością cukru lub słodzika.

Jakie składniki należy przygotować do wykonania musu z pigwy?

Słodko-kwaśny mus z pigwy to doskonały wybór na wzbogacenie domowej spiżarni jesienią i zimą, ale zanim zabierzesz się za realizację przepisu, upewnij się, że masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się:

  • pigwa – 3 sztuki,
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie (lub ekstrakt z wanilii),
  • cukier biały – 2-3 łyżki,
  • sok z 1/2 cytryny.

Oprócz wyżej wymienionych składników pamiętaj także o przygotowaniu słoików, w których następnie umieścisz gotowe przetwory. Naczynia powinny być dokładnie umyte, wyparzone w gorącej wodzie oraz sprawdzone pod kątem ewentualnych uszkodzeń i nieszczelności, które mogłyby wpłynąć na jakość musu z pigwy.

Przepis na mus z pigwy z 4 składników krok po kroku

  1. Owoce umyj, obierz ze skórki, przekrój i pozbądź się środków ze znajdującymi się wewnątrz pestkami. Następnie pokrój pigwę na drobniejsze kawałki.
  2. Gdy owoce są gotowe, włóż je do garnka i polej sokiem z cytryny. Następnie wlej 1/3 szklanki wody i gotuj przez około 25 minut, aż do momentu, gdy pigwa będzie miękka.
  3. Po tym czasie dodaj cukier biały i waniliowy i mieszaj z owocami do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zblenduj wszystko na gładką masę.
  4. Gotowy mus z pigwy przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  5. Po pasteryzacji odstaw przetwory do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.