Rogale świętomarcińskie, które są już coroczną tradycją z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada), zna już cała Polska. Trudno się dziwić, ponieważ wyróżnia ich naprawdę wyjątkowy słodki smak. Jednak jakiś czas temu postanowiłam nieco urozmaicić ten zwyczaj i wykorzystać interesujący przepis od Magdy Gessler na wytrawne rogale marcińskie. Tak pysznej przekąski nie jadłam przez całe moje życie, a rodzina wypytuje mnie o nie co roku. Oto, jakie składniki należy przygotować i jak wygląda przepis krok po kroku.

Dlaczego rogale świętomarcińskie piecze się na 11 listopada?

Rogale świętomarcińskie to tradycja, która wywodzi się z dobrze znaną wszystkim mieszkańcom Wielkopolski legendą. Ta sięga końca XIX wieku i związana jest z prośbą proboszcza parafii kościoła po wezwaniem św. Marcina – ks. Jana Lewickiego, który co roku przed dniem 11 listopada apelował do wiernych parafian o pomoc dla najbiedniejszych mieszkańców Poznania.

Zobacz także:

To wywoływało niemałe poruszenie wśród uczestników mszy. Sprawą szczególnie przejął się pewien cukiernik – Józef Melzer, który pewnego dnia po zakończonym obrzędzie udał się do swojego przełożonego i przekonał go, by część wypiekanych rogali w cukierni została przekazana w ręce najbardziej potrzebujących. I choć dziś najbardziej popularną wersją rogali są te wyrabiane na słodko, to ja co roku robię je z innym nietypowym dodatkiem.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania rogali marcińskich wg Magdy Gessler?

Rogale marcińskie to już klasyk z okazji 11 listopada, a gdy choć raz spróbujesz ich w wersji wytrawnej z przepisu Magdy Gessler, z pewnością będziesz wracać do niego regularnie. Głównym i zarazem nietypowym składnikiem w przypadku tej pysznej przekąski jest gęsina. Aby jednak cieszyć się smakiem rogali, oprócz mięsa należy przygotować również następujące składniki:

Ciasto

  • świeże drożdże – 30 g,
  • mąka pszenna – 500 g,
  • ciepłe mleko – 250 ml,
  • żółtka jaj – 3 sztuki,
  • cukier waniliowy – 15 g,
  • cukier biały – 50 g,
  • sól – 1/4 łyżeczki,
  • masło miękkie w temperaturze pokojowej – 200 g,
  • masło stopione – 50 g.

Nadzienie

  • wątróbka gęsia – 500 g,
  • olej roślinny – 4 łyżki,
  • cebula – 2 sztuki,
  • śmietana 30% – 3 łyżki,
  • bułka tarta – 3 łyżki,
  • białka jaj – 3 sztuki,
  • sól – pół łyżeczki,
  • pieprz do smaku.

Wytrawne rogale marcińskie wg Magdy Gessler krok po kroku

  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do mleka i wymieszaj z łyżką cukru. Całość odstaw na 15 minut.
  2. W tym czasie przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Żółtka utrzyj z pozostałą ilością cukru aż masa będzie puszysta.
  3. Rozczyn z drożdży oraz żółtka dodaj do przesianej mąki i zagniataj ciasto. W tym czasie stopniowo dodawaj do niego stopione masło.
  4. Gdy ciasto będzie już wyrobione, przykryj je ściereczką i odstaw na około 60 minut, aż urośnie.
  5. Po tym czasie wyjmij je z miski i rozwałkuj na kształt prostokąta. Na 2/3 ciasta rozsmaruj miękkie masło.
  6. Nieposmarowaną masłem część ciasta złóż do środka, a następnie nakryj ją drugą częścią i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność 3 razy z każdej strony.
  7. Ciasto okryj folią i wstaw do lodówki.
  8. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia z gęsiny. Wątróbkę pokrój na małe kawałki i usmaż na oleju z cebulą. Całość zmiel w maszynce do mięsa, a następnie dodaj bułkę tartą, ubite na pianę białka jaj oraz śmietanę 30%. Przypraw solą i pieprzem.
  9. Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na około 5 mm grubości. Wytnij trójkąty o wymiarach średnio 20x10 cm i w każdym z nich ułóż gotowe nadzienie. Natnij podstawę każdego z trójkątów i zwiń.
  10. Gotowe rogale włóż do piekarnika rozgrzanego do 50°C na godzinę, a następnie wyjmij i nagrzej urządzenie do 200°C.
  11. W tym czasie posmaruj rogale jajkiem na wierzchu i ponownie wstaw do piekarnika na 25 minut. Smacznego!