Na początku listopada w cukierniach pojawia się wyjątkowy przysmak na który wszyscy czekają, czyli rogale świętomarcińskie. Tradycja wypiekania tych pyszności jest bardzo długa – niewielu wie, że sięga jeszcze czasów pogańskich.

W trakcie jesiennych świąt składało się bogom ofiarę w postaci wołu, jednak można się domyślić, że taki podarunek nie był łatwy do zdobycia. Zamiast tego pogańscy bogowie zadowalali się również ciastem zwijanym w kształt wolego rogu, czyli rogalem. Wypiek dostał nazwę „świętomarciński” dzięki Kościołowi. Rogali nie oddawano już bogom, za to stały się one nawiązaniem do św. Marcina, którego koń podobno zgubił podkowę właśnie w kształcie rogala. 

Zobacz także:

Jak zrobić kruche rogaliki?

Rogale świętomarcińskie są bardzo duże i ciężkie, ze względu na ilość użytego (i bardzo smacznego) nadzienia orzechowego. Jeżeli kochacie ten smak, ale nie chcecie od razu zabierać się za trudne zadanie jakim jest upieczenie takich rogali samodzielnie, zróbcie je w wersji miniaturowej. 

Poniżej mamy dla was przepis na małe, kruche rogaliki z orzechowym farszem. Konsystencja ciasta jest jednak nieco inna ze względu na dodatek w postaci twarogu. Dzięki niemu rogaliki rozpływają się w ustach, są odpowiednio kruche i bardzo smaczne. 

Przepis na rogaliki twarogowe 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kostka masła (200 g),
  • 200 g tłustego twarogu,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka miodu.

Nadzienie:

  • 1 szklanka orzechów włoskich, 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżki masła.

Przygotujcie sobie też 2 łyżki cukru oraz płaską łyżeczkę cynamonu do posypania rogalików. 

Przygotowanie:

  1. Twaróg trzeba najpierw rozdrobnić. Można to zrobić widelcem albo w maszynce.
  2. Następnie do sera dodajemy miód, żółtko, cukier i mieszamy.
  3. Do drugiej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz serową masę. Mieszajcie, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 
  4. Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, obie uformujcie w kulę i zawińcie w folię spożywczą. Odłóżcie do zamrażarki.
  5. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Zmielcie orzechy włoskie i wymieszajcie z drobno posiekaną czekoladą. 
  6. Do rondelka wsypcie cukier, dodajcie masło i podgrzewajcie, aż wszystko się rozpuści. Teraz dodajcie orzechy, czekoladę i mieszajcie, podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą ze sobą. 
  7. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Obie części rozwałkujcie na cienkie, okrągłe placki. Podzielcie je na 12 trójkątów.
  8. Łyżeczką wykładajcie nadzienie na podstawie każdego trójkąta i zawińcie.
  9. Tak przygotowane rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  10. Przed wstawieniem do pieca posmarujcie rogaliki białkiem i posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczcie je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!