Choć rosół to jedna z tych zup, które w moim domu gotuję najczęściej, to do niedawna nie wyobrażałam sobie tej popularnej zupy bez dodatku maggi oraz kostki rosołowej. Jakiś czas temu postanowiłam więc poszukać zdrowszego rozwiązania, który skutecznie zastąpiłby chemiczne wspomagacze, a jednocześnie nie spowodował, że wywar będzie pozbawiony wyrazistego, aromatycznego smaku. Na szczęście pewnego dnia trafiłam na przepis na rosół według Magdy Gessler i postanowiłam go wypróbować. Wyszedł jeszcze lepszy niż zwykle, a to wszystko za sprawą 1 składnika ekstra podczas gotowania. Oto, jak go przygotować krok po kroku.

Jakie składniki będą potrzebne na rosół z przepisu Magdy Gessler?

Nie ma to jak tradycyjny polski rosół. I choć sprawdzonych przepisów jest niemalże nieskończoność, wiele z nich zawiera pewne wspomagacze smaku. Te nie zawsze okazują się w pełni naturalne i bez zawartości konserwantów. Właśnie dlatego, by cieszyć się wyrazistym smakiem zupy, a jednocześnie nie korzystać z maggi czy kostek rosołowych, warto zwrócić uwagę na trik Magdy Gessler. Ta do rosołu zawsze dodaje lubczyk, znany jako „naturalne maggi”, które podkręca smak bez wsparcia gotowych dodatków.

Zobacz także:

Jednak sukces pysznej, aromatycznej i w pełni naturalnej zupy nie zależy wyłącznie od przypraw i sposobu przygotowania, ale również od jakości pozostałych składników. Właśnie dlatego do przygotowania rosołu według rodzinnego przepisu Magdy Gessler potrzebujesz następujących produktów:

  • udka z kurczaka – 2 duże porcje,
  • szyja indycza – 1 sztuka,
  • korpus indyczy – 1 sztuka,
  • porcja rosołowa wołowa – 1 sztuka,
  • woda,
  • marchew – 2 sztuki,
  • pietruszka – 2 sztuki,
  • cebula – 1-2 sztuki,
  • por – około 10 cm,
  • lubczyk – 1 świeża gałązka lub 1 łyżeczka suszonego,
  • seler – 1/4 sztuki,
  • liście laurowe – 2 sztuki,
  • ziele angielskie – 6 ziaren,
  • pieprz czarny – 6 ziaren,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki

Jak przygotować naturalny rosół z przepisu Magdy Gessler krok po kroku?

  1. Przygotowanie zupy rozpocznij od dokładnego umycia mięsa i przełożenie go do garnka.
  2. Po umieszczeniu mięsa w garnku należy zalać je 4 litrami zimnej wody i umieszczenie naczynia na włączonym palniku. Całość umieść na małym ogniu, a w momencie, gdy zacznie się gotować, przykręć palnik do minimum i pozostaw bez przykrycia na około godzinę. Pamiętaj, by nie doprowadzać do wrzenia.
  3. Jeśli na powierzchni garnka zaczną pojawiać się szumowiny, pamiętaj, by na bieżąco zbierać je łyżką i wyrzucać.
  4. Po wskazanym czasie należy zabrać się za warzywa, tj. marchew, cebulę, pora, pietruszkę i selera. Cebulę obierz z łupin, a pora umyj i lekko zgnieć, by wydobyć aromat. Cebulę przekrój na dwie części i przypal nad włączonym palnikiem.
  5. Do gotującego się mięsa wsyp przyprawy oraz warzywa i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 1,5h. Po tym czasie dopraw zupę solą do smaku.