Mączniak, który chętnie atakuje ogórki, to poważna choroba — zdecydowanie łatwiej jej zapobiegać niż ją leczyć. Ogromną rolę odgrywa w tym przypadku pogoda, jednak sposób uprawy również ma znaczenie. Dlatego warto zwrócić uwagę na trzy popularne błędy, które sprawiają, że infekcja ma lepsze warunki do rozwoju. 

Mączniak prawdziwy a mączniak rzekomy — jak je odróżnić?

Mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy mają pewne podobieństwa, jednak pod wieloma względami się różnią. Zarówno w przypadku jednej, jak i drugiej choroby, na liściach pojawi się nalot. Jeśli ogórki zostały zaatakowane przez mączniaka prawdziwego, gęsty i mączysty nalot w białawym lub szarym kolorze pojawi się na wierzchniej stronie liści i będzie trudny do starcia. 

Zobacz także:

Mączniak prawdziwy / fot. Heliosphile/Adobe Stock

Z kolei jeśli wystąpi mączniak rzekomy, szarawy lub fioletowawy nalot zauważymy na spodzie liści i łatwo będzie go zetrzeć palcem. Do objawów tej infekcji należą również żółte plamy. Mączniak rzekomy będzie potrzebował do rozwoju wysokiej wilgotności, dlatego chorobie sprzyja deszczowy okres. Natomiast mączniak prawdziwy rozwinie się nawet w suchych warunkach.

Mączniak rzekomy / fot. Stefan/Adobe Stock

Trzy błędy, na które mączniak tylko czeka

Kluczowym czynnikiem rozwoju mączniaka na ogórkach są określone warunki pogodowe, jednak możemy również zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji, popełniając błędy w uprawie. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na trzy rzeczy, które sprzyjają chorobie roślin. Wszystkie są związane ze zbyt dużym zagęszczeniem i wysoką wilgotnością powietrza.

Pierwszy z nich bywa popełniany już na etapie wysiewu ogórków. Jeśli będą rosły zbyt gęsto, cyrkulacja powietrza będzie kiepska, co doprowadzi do gromadzenia się wilgoci. Ten sam problem wiąże się z drugim błędem, który popełniamy w przypadku uprawy szklarniowej. Pomieszczenie, w którym rosną ogórki, musi być regularnie wietrzone. Dodatkowo niezależnie od miejsca uprawy, nie można zapominać o systematycznym odchwaszczaniu uprawy, aby poprawić przewiewność i zapobiec nadmiernemu zagęszczeniu.

Jak zapobiegać mączniakowi na ogórkach?

Wspomniane błędy mają duże znaczenie w przypadku rozwoju mączniaka, jednak to nie wszystko, o czym należy pamiętać, aby zapobiec chorobie. Warto również postawić na takie odmiany ogórków, które wyróżniają się lepszą odpornością na tę infekcję (na przykład Octopus lub Cezar). Dobrą praktyką jest także stosowanie profilaktycznych oprysków, które zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby, a można je zrobić również na bazie domowych składników. Należy też zadbać o zbilansowane nawożenie, które nie dostarczy roślinom nadmiernych dawek azotu.