Przygotowanie do sezonu grzewczego dotyczy nie tylko tych, którzy muszą zadbać o wsad do pieca. Wszyscy posiadający kaloryfery, a więc również ci, których domy czy mieszkania mają przyłącza do sieci ciepłowniczych, powinni poświęcić kilka chwil, nim odkręcą grzejniki. Wystarczy kilka minut, a w sezonie z portfela ubędzie mniej.

Przygotowanie kaloryferów do sezonu grzewczego. O tym większość zapomina

Większość osób uznaje, że przed sezonem grzewczym wystarczy odpowietrzyć kaloryfery i na tym koniec prac. Mimo że rzeczywiście uporanie się z zapowietrzonym grzejnikiem jest koniecznością przed odkręceniem kurka, jest jeszcze jedna — prozaiczna zdawałoby się — czynność obowiązkowa, która uprawni funkcjonowanie kaloryferów. A mowa o dokładnym ich wyczyszczeniu, również wewnątrz.

Zobacz także:

Jeśli zbagatelizujesz tę kwestię przed rozpoczęciem sezonu grzewczego, po uruchomieniu kaloryferów w mieszkaniu będzie unosił się zapach przypalonego kurzu. To nieprzyjemna woń, która może się utrzymywać przez nawet kilka dni. Warto dodać, że wszystkie zanieczyszczenia, które będą rozprowadzane w pomieszczeniach wraz z ciepłym powietrzem, negatywnie odbijają się na zdrowiu (wpływają na układ oddechowy). Co więcej, brudne kaloryfery, zwłaszcza te nieczyszczone od lat, działają mniej efektywnie. To powoduje straty energii — a marnotrawiąc ciepło, marnotrawimy pieniądze, które wydajemy na ogrzewanie.

Jak wymyć kaloryfer wewnątrz? Instrukcja krok po kroku

Jak zatem zabrać się za dokładnie czyszczenie kaloryferów? Przede wszystkim za pracę zabierz się już teraz, zanim grzejniki będą ciepłe — czyścimy tylko zimne kaloryfery, najlepiej przed i po sezonie grzewczym. To pierwsza rzecz. Druga to zaopatrzenie się w odpowiednią ściereczkę, która nie rozprowadzi kurzu i brudu, a zbierze go dokładnie z powierzchni grzejników. Najlepsza będzie mikrofibra, lekko zwilżona wodą z płynem do naczyń. Wcześniej możesz zebrać zanieczyszczenia na sucho „kurzojadem” bądź odkurzaczem. 

Ważniejsze jest jednak, by zadbać też o czystość grzejników wewnątrz. Oto instrukcja krok po kroku, jak się za to zabrać:

  1. W przypadku grzejnika aluminiowego zdejmij boczne ścianki kaloryfera (konieczne może być odkręcenie termostatu), a następnie górne żeberko.
  2. Zbierz widoczny kurz odkurzaczem lub „przedmuchaj” zanieczyszczenia suszarką.
  3. Następnie wymieszaj ciepłą wodę z płynem do mycia naczyń lub proszkiem do prania. Mieszaninę przelej do konewki z wąskim dziubkiem.
  4. Podłóż pod kaloryfer (zarówno aluminiowy, jak i stalowy czy żeliwny) dużą miskę i pomału przelewaj wodę przez szczeliny. Brud z wnętrza kaloryfera spłynie razem z wodą i trafi do miseczki znajdującej się pod nim.
  5. W przypadku grzejnika aluminiowego — umyj odkręcone części, wysusz, a następnie przytwierdź z powrotem do grzejnika.
  6. Czynność warto powtórzyć po zakończeniu sezonu grzewczego.