Sezon na owoce agrestu w Polsce zaczyna się już w czerwcu i — zależnie od odmiany i warunków atmosferycznych — może potrwać nawet do września. Jeżeli macie te owocowe krzewy w swoim ogrodzie, warto zadbać o ich wzmocnienie już teraz, aby latem dawały obfite i pełne smaku plony. Jednym ze sposobów, by to zrobić, jest sporządzenie nawozu domowej roboty. Oparty jest on o naturalne składniki i głęboko odżywia agrest.

Jak uprawiać agrest w ogrodzie?

Najlepszym czasem na sadzenie agrestu jest jesień, od połowy października do początku listopada. Jesienią rośliny mają czas na spokojne ukorzenienie przed zimą, co sprzyja ich rozwojowi na wiosnę. Jeśli sadzicie go wiosną, róbcie to przed okresem wegetacyjnym (czyli najwcześniej w marcu lub kwietniu), aby nie zaburzyć naturalnego cyklu wzrostu.

Zobacz także:

Uprawa agrestu jest stosunkowo prosta. Najlepiej sadzić go w podłożu o lekko kwaśnym odczynie (pH 6,2-6,7), które powinno być piaszczysto-gliniaste i bogate w składniki odżywcze. Krzewy te lubią słoneczne lub półcieniste stanowiska, dlatego nie będą wybredne na zmienną pogodę.

Agrest wymaga regularnego, umiarkowanego podlewania, szczególnie w okresie suszy i owocowania. Lubi także regularne przycinanie, co pomaga zapewnić obfite plony. Krzewy te źle znoszą towarzystwo chwastów, dlatego warto stosować ściółkowanie lub regularnie je odchwaszczać.

Kiedy i jak nawozić krzewy agrestu?

Aby wspomóc prawidłowy wzrost krzewów i ich owocowanie, warto jesienią rozsypać cienką warstwę kompostu wokół roślin, co wzbogaci glebę w próchnicę. Ogrodnicy, mający w swojej kolekcji te owocowe krzewy, powinni dbać o ich regularne nawożenie. Nie można jednak przesadzać z nawozem, gdyż zbyt duża ilość składników odżywczych może zaszkodzić roślinie.

Najlepszym momentem, aby nawozić agrest, jest wiosna, przed kwitnieniem, a także wczesne lato, w okresie zawiązywania owoców. Sezon na nawożenie agrestu przypada więc na marzec-kwiecień, a później na czerwiec-wrzesień.

Prosty domowy nawóz do agrestu

Do nawożenia agrestu, zwłaszcza obecnie, warto zastosować prosty nawóz domowej roboty. We wzmocnieniu tej owocowej rośliny pomoże wam prosta mieszanka, zawierająca drożdże oraz mleko. Aby przygotować ten nawóz do agrestu, należy pamiętać o proporcji 1:5 i kierować się tymi krokami:

  1. 100g świeżych drożdży piekarskich rozpuście w 500 ml mleka
  2. Tak przygotowaną mieszankę rozcieńczcie w 10 litrach ciepłej wody
  3. Pozostawcie roztwór na około godzinę, aby drożdże mogły pracować
  4. Podlewajcie agrest roztworem co 2-3 tygodnie

Idealny nawóz do agrestu — drożdże i mleko

Nawóz z drożdży i mleka do agrestu działa dzięki zawartości składników odżywczych, które wspierają wzrost i zdrowie roślin. Dzięki nim w okresie owocowania, krzewy agrestu będą zasypywały się owocami. Drożdże dostarczają roślinie azot, a mleko magnez. Obydwa te składniki są niezbędne do prawidłowego rozwoju agrestu. Dodatkowo drożdże pobudzają rozwój mikroorganizmów w glebie, co poprawia jej strukturę i ułatwia roślinie pobieranie wody i składników mineralnych.

Nawóz z drożdży i mleka można stosować również do innych roślin, takich jak pomidory czy truskawki. Nie powinno się nim jednak podlewać roślin delikatnych, chorych lub osłabionych.