Jeśli lubisz zbierać grzyby i czasem trafiasz na okazy o dziwnych nazwach, to „krowia morda” na pewno wzbudzi twoją ciekawość. Ten grzyb, oficjalnie znany jako sarniak świerkowy, wygląda dość osobliwie i od razu rzuca się w oczy. Choć jest jadalny, to jednak nie każdy powinien po niego sięgać, a powód może cię zaskoczyć.
Grzyb „krowia morda”. Jak wygląda?
Sarniak świerkowy to grzyb, którego nie sposób pomylić z innymi. Jego potoczna nazwa, „krowia morda”, wzięła się od nietypowego, nieco zniekształconego wyglądu kapelusza. Nie ma on idealnie równego kształtu, często wygląda jakby był powgniatany czy pomarszczony. Stąd skojarzenie z pyskiem krowy. Kapelusz ma zazwyczaj od 5 do nawet 15 centymetrów średnicy, a jego barwa waha się od kremowej po lekko pomarańczową.
Zobacz także:
Zamiast blaszek pod spodem znajdziesz charakterystyczne kolce, które przypominają małe igiełki. To właśnie one odróżniają go od wielu innych grzybów. Trzon jest krótki, gruby i stosunkowo masywny, a miąższ biały, sprężysty i dość twardy. To grzyb o naprawdę wyjątkowej prezencji, dzięki czemu każdy grzybiarz od razu zwraca na niego uwagę. W dodatku, kiedy rośnie w grupie, potrafi tworzyć całe „kolonie”, które w lesie wyglądają wręcz bajkowo.
Charakterystyczne kolce pod kapeluszem sarniaka / fot: Ionescu Bogdan/AdobeStock
Sarniak świerkowy. Czy jest jadalny? Uważaj na 1 szczegół
Tak, sarniak świerkowy jest grzybem jadalnym. Jego miąższ jest mięsisty, a smak dość łagodny. Jednak nie wszyscy są fanami jego konsystencji i specyficznej goryczki, która czasem pojawia się przy starszych okazach. Z tego powodu najlepiej zbierać młode egzemplarze, bo są smaczniejsze i mniej łykowate.
Ale jest jeden szczegół, na który musisz zwrócić uwagę: sarniak świerkowy posiada pod kapeluszem kolce. Nie są one kłujące, ale lepiej się ich pozbyć przed zjedzeniem grzyba. Z kulinarnego punktu widzenia, „krowia morda” nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Można go także dodać do zup, chociaż raczej pełni rolę dodatku niż głównej atrakcji dania. Niektórzy grzybiarze uważają, że najlepiej smakuje podsmażony na maśle, bo wtedy uwydatnia się jego lekko orzechowy aromat.
W tych miejscach najczęściej spotkasz sarniaka świerkowego
Sarniak świerkowy, jak sama nazwa wskazuje, szczególnie lubi towarzystwo świerków. Najczęściej spotkasz go w lasach iglastych, choć zdarza się, że rośnie też w mieszanych. Występuje w Europie dość powszechnie, a w Polsce jest dość popularnym znaleziskiem w sezonie grzybowym. Rośnie od lata aż do późnej jesieni, zwykle od lipca do listopada.
Lubi pojawiać się w większych grupach, co ułatwia zbieranie, więc jeśli znajdziesz jednego, prawdopodobnie obok będzie ich znacznie więcej. Szczególnie dobrze czuje się w miejscach lekko zacienionych, wilgotnych, gdzie ściółka jest miękka i sprzyja rozwojowi grzybni. Warto rozglądać się po obrzeżach ścieżek leśnych czy w zagłębieniach terenu, bo właśnie tam „krowia morda” często tworzy swoje charakterystyczne kolonie.