Zastanawiasz się co przygotować na andrzejkowy stół? Odpowiedzią są te francuskie pierożki, które robią się w mig, a zapewniam cię, że posmakują nawet niejadkom. Przepis jest prosty, a efekt przepyszny.
Jakie przystawki podać na andrzejki?
Andrzejkowy wieczór to idealny moment na poczęstunek, który łączy w sobie ciekawe smaki z łatwością podania i chrupania. Postaw na przystawki typu „finger food“, które nie wymagają użycia sztućców. Świetnie sprawdzą się małe przekąski na jeden kęs, takie jak koreczki serowo-warzywne, mini-kanapeczki, tartaletki z wytrawnym nadzieniem, lub roladki z tortilli faszerowane kremowym serkiem i łososiem lub szynką.
Zobacz także:
Dobrym pomysłem są także różnego rodzaju dipy i pasty, podawane z pokrojonymi warzywami, grissini lub nachosami. Ja polecam hummus, guacamole i pasty jajeczne. Aby dodać stołu magii, możesz przygotować andrzejkowe przekąski, takie jak np. małe babeczki z wróżbami ukrytymi wewnątrz, lub ciastka w kształcie kluczy i serc. Lekkie i ciekawe menu pozwoli gościom w pełni cieszyć się imprezowym wieczorem.
Poznaj przepis na francuskie pierożki
Francuskie pierożki, wykonane z ciasta francuskiego, to szybka i efektowna przekąska. Są chrupiące, sycące i idealnie pasują do menu na przyjęcie andrzejkowe.
Składniki:
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 2 mniejsze ugotowane marchewki
- 1 ugotowany seler
- 1 jajko
- 400 g ugotowanego mięsa (może być np. z rosołu)
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka sezamu
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Mięso z rosołu razem z warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekaj.
- Zmielony farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
- Z gotowego ciasta francuskiego wycinaj okręgi (możesz użyć szklanki lub wykrawacza). Wielkość okręgów jest dowolna, ale mniejsze będą bardziej eleganckie.
- Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu mięsno-warzywnego.
- Ciasto złóż na pół, tworząc półksiężyc, a brzegi dokładnie zagnieć przy pomocy widelca. To nada im ładny, dekoracyjny wzór i zabezpieczy farsz.
- Pierożki posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie posypuj na przemian: jeden czarnuszką, kolejny sezamem.
- Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Z czym podać francuskie pierożki?
Francuskie pierożki z ciasta francuskiego najlepiej smakują z lekkim dodatkiem, który przełamie ich maślaną i mięsną strukturę. Najprostszym i najbardziej uniwersalnym wyborem jest sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu. Równie dobrze sprawdzą się sosy pomidorowe, takie jak pikantna salsa czy klasyczny sos a'la ketchup z bazylią.
Jeśli chcesz podać coś bardziej eleganckiego, wybierz sos z czerwonej cebuli lub żurawiny. Ich słodko-kwaśny smak idealnie skomponuje się z mięsnym farszem. Na andrzejkowym stole możesz podać pierożki również w towarzystwie miseczki delikatnego chrzanu lub musztardy francuskiej dla zaostrzenia smaku.









