Zastanawiasz się co przygotować na andrzejkowy stół? Odpowiedzią są te francuskie pierożki, które robią się w mig, a zapewniam cię, że posmakują nawet niejadkom. Przepis jest prosty, a efekt przepyszny.

Jakie przystawki podać na andrzejki?

Andrzejkowy wieczór to idealny moment na poczęstunek, który łączy w sobie ciekawe smaki z łatwością podania i chrupania. Postaw na przystawki typu „finger food“, które nie wymagają użycia sztućców. Świetnie sprawdzą się małe przekąski na jeden kęs, takie jak koreczki serowo-warzywne, mini-kanapeczki, tartaletki z wytrawnym nadzieniem, lub roladki z tortilli faszerowane kremowym serkiem i łososiem lub szynką. 

Zobacz także:

Dobrym pomysłem są także różnego rodzaju dipy i pasty, podawane z pokrojonymi warzywami, grissini lub nachosami. Ja polecam hummus, guacamole i pasty jajeczne. Aby dodać stołu magii, możesz przygotować andrzejkowe przekąski, takie jak np. małe babeczki z wróżbami ukrytymi wewnątrz, lub ciastka w kształcie kluczy i serc. Lekkie i ciekawe menu pozwoli gościom w pełni cieszyć się imprezowym wieczorem.

Poznaj przepis na francuskie pierożki 

Francuskie pierożki, wykonane z ciasta francuskiego, to szybka i efektowna przekąska. Są chrupiące, sycące i idealnie pasują do menu na przyjęcie andrzejkowe.

Składniki:

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 2 mniejsze ugotowane marchewki
  • 1 ugotowany seler
  • 1 jajko
  • 400 g ugotowanego mięsa (może być np. z rosołu)
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka sezamu
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso z rosołu razem z warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Zmielony farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  3. Z gotowego ciasta francuskiego wycinaj okręgi (możesz użyć szklanki lub wykrawacza). Wielkość okręgów jest dowolna, ale mniejsze będą bardziej eleganckie.
  4. Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu mięsno-warzywnego.
  5. Ciasto złóż na pół, tworząc półksiężyc, a brzegi dokładnie zagnieć przy pomocy widelca. To nada im ładny, dekoracyjny wzór i zabezpieczy farsz.
  6. Pierożki posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie posypuj na przemian: jeden czarnuszką, kolejny sezamem.
  7. Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Z czym podać francuskie pierożki?

Francuskie pierożki z ciasta francuskiego najlepiej smakują z lekkim dodatkiem, który przełamie ich maślaną i mięsną strukturę. Najprostszym i najbardziej uniwersalnym wyborem jest sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu. Równie dobrze sprawdzą się sosy pomidorowe, takie jak pikantna salsa czy klasyczny sos a'la ketchup z bazylią.

Jeśli chcesz podać coś bardziej eleganckiego, wybierz sos z czerwonej cebuli lub żurawiny. Ich słodko-kwaśny smak idealnie skomponuje się z mięsnym farszem. Na andrzejkowym stole możesz podać pierożki również w towarzystwie miseczki delikatnego chrzanu lub musztardy francuskiej dla zaostrzenia smaku.