Choć zasady segregacji śmieci wydają się dość jasno określone i klarowne, to z obserwacji wynika, że wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, jak to robić prawidłowo i bez poważnych konsekwencji dla środowiska. Pozornie łatwa czynność powoduje bowiem sporo kłopotów, a dzieje się tak szczególnie w przypadku opakowań złożonych z kilku różnych materiałów oraz tych, w które pakowane są różnego rodzaju produkty spożywcze codziennego użytku. Przykładem jest między innymi opakowanie po wędlinie. Tacki i papiery, w których jest ona przechowywana często trafiają do żółtych i niebieskich pojemników, a to wielki błąd. Oto, gdzie powinny zostać wyrzucone i jak dokładnie działa system segregacji odpadów.
Jak działa system segregacji odpadów w Polsce?
Od wielu lat na terenie Polski wprowadzono tzw. Jednolity System Segregacji Odpadów, a w związku z tym śmieci podzielono na 5 podstawowych kategorii. Każdej z nich przypisano również odpowiedni kolor pojemnika. Są to:
Zobacz także:
- Pojemniki zielone na szkło, w tym butelki, słoiki, szklanki, talerze itp.
- Pojemniki niebieskie, które są przeznaczone na wyroby papierowe, m.in. kartony, gazety, zeszyty, opakowania itp.,
- Pojemniki żółte, do których trafiają różnego rodzaju tworzywa sztuczne i metale, takie jak plastikowe butelki, opakowania, mniejsze wyroby metalowe, puszki itp.
- Pojemniki brązowe, które przeznaczono na odpady biodegradowalne, w tym resztki warzyw, owoców i innych wyrobów pochodzenia roślinnego, a także liście, kwiaty itp.
- Pojemniki czarne, w których umieszcza się odpady zmieszane ze względu na to, że nie wpisują się do wcześniejszych kategorii i w związku z tym nie nadają się do recyklingu.
Celem takiego podziału odpadów jest przede wszystkim chęć ograniczenia ilości śmieci, które trafiają na wysypiska i przekazanie ich do ponownego przetworzenia. I choć zasady są dość proste, na co dzień w społeczeństwie pojawia się wiele wątpliwości dotyczących prawidłowej segregacji. Jednym z takich kłopotliwych odpadków jest między innymi opakowanie po wędlinie.
Gdzie wyrzucić opakowanie po wędlinie?
Opakowanie po wędlinie zwykle wykonane jest z plastiku lub papieru, ale wbrew pozorom, nie powinno być zaklasyfikowane ani do pojemnika żółtego, ani do niebieskiego. Powód jest prosty. Wszystko przez kontakt z mięsem, który sprawia, że w materiale znajdują się substancje organiczne, takie jak tłuszcz i inne płyny uniemożliwiające dalszy recykling. Właśnie dlatego jedynym dobrym wyborem jest wyrzucenie opakowania po wędlinie do odpadów zmieszanych (czarny pojemnik).
Jaka kara za brak segregacji śmieci?
Segregacja śmieci jest niezwykle istotna nie tylko ze względów środowiskowych, ale również kar finansowych, które mogą być konsekwencją łamania obowiązujących przepisów. Za nieodpowiedni podział odpadów grozi bowiem wyższa opłata za ich wywóz. W przypadku mniejszych przewinień jest to około 2- lub 4-krotność taryfy podstawowej, ale w skrajnych sytuacjach można dostać nawet 5 tys. złotych grzywny.