Początek września co roku jest dla mnie wyjątkowo pracowity pod względem uzupełniania zapasów w spiżarni. Jednym z absolutnych niezbędników w moim domu od lat są marynowane grzybki, bez których moja rodzina nie wyobraża sobie obiadu. Co roku robiłam je w ten sam, tradycyjny sposób i bez dodatków, ale odkąd trafiłam na ten „włoski” przepis, domownicy nie chcą jeść żadnych innych. Wszystko za sprawą aromatycznej marynaty, która zmienia cały smak. Oto, jak ją przygotować krok po kroku. 

Jakie grzyby do marynowania wybrać? 

Marynowanie grzybów to żadna filozofia i poradzą sobie z tym nawet ci o małym doświadczeniu kulinarnym, ale by jesienią i zimą cieszyć się ich niepowtarzalnym, wyrazistym smakiem, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii przed wpakowaniem ich do słoika. Przede wszystkim ważny jest gatunek, który należy dostosować do indywidualnych preferencji. 

Zobacz także:

Wśród najczęściej wybieranych do marynowania grzybów wymienia się borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki i koźlaki, ale możliwości jest o wiele więcej. Dodatkowym atutem w przypadku wyboru grzybów do marynowania jest to, że gatunki można dowolnie mieszać. 

To, co ma ogromny wpływ na jakość przetworów, to także jakość wybranych grzybów. Powinny one być bez widocznych dziur, uszkodzeń i innych mankamentów, które mogą świadczyć o obecności larw. 

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania grzybków „po włosku”? 

Marynowane grzybki „po włosku” zachwycą wszystkie podniebienia, ale przed rozpoczęciem procesu gotowania, upewnij się, że masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się: 

  • Grzyby – 400 g, 
  • Marchewka – 1 sztuka, 
  • Cebula szalotka – 2 sztuki, 
  • Czosnek – 2 ząbki, 
  • Liście laurowe – 3-4 sztuki, 
  • Oliwa z oliwek – 5 łyżek, 
  • Ocet winny – 2 łyżki, 
  • Ocet balsamiczny – 2 łyżki, 
  • Woda niegazowana – 1/3 szklanki, 
  • Sól – 1 łyżeczka, 
  • Pieprz – 5 ziaren. 

Oprócz składników, pamiętaj także o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików, w których następnie umieścisz gotowe grzybki w marynacie. Sprawdź ich szczelność i dopasowanie, w przeciwnym razie przetwory zepsują się w zaledwie kilka dni od przygotowania. 

Jak przygotować marynowane grzybki „po włosku” krok po kroku? 

  1. Grzyby oczyść z piasku i ziemi, wypłucz w zimnej wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Cebulę szalotkę posiekaj. 
  3. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż warzywa wraz z grzybami do momentu, gdy będą miękkie. Następnie przełóż do słoików. 
  4. Przygotuj garnek, a do środka wrzuć czosnek, pieprz, sól, ocet winny, ocet balsamiczny i wlej wodę niegazowaną. Gotuj przez 5 minut i zalej grzyby w słoikach. 
  5. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania.