Dobrych kilka lat temu do symboli jesieni dołączyły cynamonki – czyli szwedzkie, zawijane bułeczki drożdżowe z pysznym, słodkim cynamonowym nadzieniem. Wyglądają bardzo efektownie, a jednocześnie bardzo łatwo się je przygotowuje. Są szybkie do zrobienia, każdy je lubi – czego chcieć więcej? Zdarza się niestety, że cynamonki (tak jak inne bułki drożdżowe) twardnieją i wysychają po jakimś czasie. Można to ograniczyć dodając do ciasta jeden smaczny składnik. 

Dodaj 1 składnik, a cynamonki nie stwardnieją

Jesień w pełni, dlatego w wolnym czasie warto wziąć się za pieczenie aromatycznych cynamonek. A te pozostaną dłużej miękkie i wilgotne dzięki dodaniu do ciasta… dyni. A dokładniej puree z dyni, które nadaje bułeczkom pomarańczowego odcienia i sprawia, że pozostają mięciutkie i pyszne przez dłuższy czas. Polecamy wam wypróbować ten przepis właśnie teraz, gdy dyni jest pod dostatkiem. Do cynamonu nie trzeba jej dodawać dużo, dlatego bułeczki najlepiej jest upiec przy okazji gotowania zupy krem z dyni, pieczenia zapiekanki i innych potraw. Po przygotowaniach zawsze zostaje trochę dyniowych resztek, które jak ulał pasują do cynamonek. 

Zobacz także:

Przepis na cynamonki z dynią

Składniki:

  • 150 g puree z dyni
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Pokruszone drożdże wsypcie do miski, zasypcie łyżką cukru oraz wlejcie kilka łyżek letniego mleka. Mieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie troszkę mąki, jeszcze raz wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Kiedy rozczyn już wyrośnie, wsypcie do niego resztę mąki, mleka i cukru, a także puree z dyni, sól i roztopione masło (musi być ostudzone).
  3. Wyrabiajcie ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Zróbcie z niego kulę, włóżcie ją do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). 
  4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich trzeba rozwałkować na placek w kształcie prostokąta. 
  5. Wymieszajcie składniki na nadzienie, czyli masło, cukier oraz cynamon. Posmarujcie nim oba placki i zwińcie wzdłuż dłuższego boku, jak roladę.
  6. Pokrójcie ją na kawałki, każdy o szerokości ok. 2 cm. 
  7. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu odległości, ponieważ ciasto jeszcze mocno wyrośnie. Przykryjcie bułeczki ściereczką i odstawcie jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
  8. Po tym czasie posmarujcie je roztrzepanym jajkiem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Cynamonki pieczemy kilkanaście minut – do momentu, w którym się zrumienią. Smacznego!