Szparagi wymagają szczególnej troski po zakupie. Jeśli położysz je w lodówce tak jak inne warzywa, bardzo szybko zrobią się nieświeże. Ich cienka skórka nie chroni ich przed utratą wilgoci, a dolne końcówki zaczynają się wysuszać już po kilku godzinach. Na szczęście jest kilka prostych metod, które pozwolą zachować ich jędrność i smak nawet przez tydzień.

Jak długo można przechowywać szparagi?

Świeże szparagi to produkt, który najlepiej zjeść jak najszybciej po zakupie. W temperaturze pokojowej zaczną tracić wodę w ciągu kilku godzin. W lodówce, przy odpowiednim przechowywaniu, mogą przetrwać od 3 do 7 dni. Czas ten zależy od kilku czynników:

Zobacz także:

  • Stopnia świeżości w momencie zakupu – jeśli kupicie szparagi, które już długo leżały na sklepowej półce, ich trwałość będzie znacznie krótsza.
  • Sposobu przechowywania – włożone luzem do lodówki szybko zwiędną, ale w wodzie lub owinięte w wilgotną ściereczkę zachowają świeżość dłużej.
  • Rodzaju szparagów – zielone szparagi są bardziej odporne na utratę świeżości niż białe, które są delikatniejsze i szybciej tracą wodę.

Jak przechowywać szparagi w lodówce?

Przechowuj szparagi w wodzie. Wstaw je pionowo do wysokiej szklanki lub słoika z niewielką ilością wody (ok. 2-3 cm). Możesz dodatkowo przykryć je luźno foliowym woreczkiem, by ograniczyć wysychanie. Tak przechowywane szparagi mogą wytrzymać nawet tydzień. Druga opcja to wilgotna ściereczka. Jeśli nie masz miejsca na słoik w lodówce, owiń końcówki wilgotnym ręcznikiem papierowym lub ściereczką i włóż je do perforowanej torby foliowej. To pozwoli zatrzymać wilgoć i spowolnić proces więdnięcia. Bez względu na to, którą metodę wybierzesz, ważne jest, żeby umieścić je w najchłodniejszej części lodówki – najlepiej w dolnej szufladzie na warzywa.

Czy szparagi można mrozić?

Jak najbardziej, ale wymagają odpowiedniego przygotowania. Bez tego staną się wodniste i stracą swoją chrupkość. Zrobisz to w 4 prostych krokach:

  • Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki (nie są przeznaczone do mrożenia) i pokrój je na kawałki. Pokrojone będzie można łatwiej wykorzystać.
  • Wrzuć je do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie szybko przełóż do miski z lodowatą wodą. To zatrzyma enzymy, które powodują utratę koloru i tekstury.
  • Dokładnie osusz szparagi przed zamrożeniem. W ten sposób nie pokryją się grubą warstwą lodu.
  • Rozłóż je pojedynczą warstwą na blasze i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Dopiero potem przełóżcie je do szczelnych woreczków lub pojemników.

Tak przygotowane szparagi można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.

Jak przechowywać ugotowane szparagi?

Jeśli zostaną ugotowane szparagi, najlepiej przechować je w szczelnym pojemniku w lodówce. Nie zostawiaj ich luzem, bo szybko wyschną i stracą smak. Mogą poleżeć maksymalnie 2-3 dni, ale najlepiej zjeść je jak najszybciej. Do podgrzewania najlepiej używaj patelni lub piekarnika – odgrzewanie w kuchence mikrofalowej sprawi, że stają się gumowate. Możesz też dodać je na zimno do sałatek lub kanapek.