Jesień to jedna z moich ulubionych pór roku, bo choć pogoda na zewnątrz nie dopisuje, to w tym okresie pojawia się wiele sezonowych warzyw i owoców, które chętnie wykorzystuję w codziennym menu. Jesiennymi dodatkami staram się urozmaicić nawet te tradycyjne potrawy, które w nowej wersji nabierają zupełnie nowego smaku i aromatu. Nie inaczej jest w przypadku smakowitych klusek leniwych. Wystarczyło dodać jedno popularne warzywo do ciasta, by stworzyć kulinarne dzieło sztuki. Oto, jak je przygotować krok po kroku.
Jakie składniki przygotować do przygotowania jesiennych klusek leniwych?
Jesienne kluski leniwe to danie, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a ten urozmaicony przepis niewiele różni się od tradycyjnego przygotowania. Aby więc cieszyć się ich delikatnie podkręconym smakiem, należy przygotować kilka prostych składników. Na liście niezbędników znajdują się między innymi:
Zobacz także:
- puree z dyni – 200 g,
- twaróg półtłusty – 600 g,
- jajka – 2 sztuki,
- mąka pszenna – 200 g,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,
- cukier waniliowy – 1 łyżka,
- sól kuchenna – pół łyżeczki.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru dyni?
Aby kluski leniwe wyróżniały się jak najlepszym smakiem, warto w tym celu dokładnie skupić się na wyborze dyni. Warzywo powinno mieć twardą i jednocześnie gładką skórkę bez nietypowych dla niego przebarwień i ewentualnych uszkodzeń. W przeciwnym razie może się okazać, że jest zepsuta lub że wewnątrz znajdują się niepożądane szkodniki. Dojrzała, świeża i wysokiej jakości dynia powinna również charakteryzować się delikatną, nieco orzechową wonią.
Jak przygotować jesienne kluski leniwe z dodatkiem dyni krok po kroku?
Puree z dyni
- Przygotowanie jesiennych klusek leniwych rozpocznij od wydrążenia dyni Hokkaido i przygotowania puree. W tym celu należy dokładnie umyć warzywo, wytrzeć je do sucha, a następnie przekroić na pół i pozbyć się środka i obecnych wewnątrz pestek.
- Po wydrążeniu dyni należy pokroić ją na mniejsze kawałki, ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, a następnie przykryć je folią aluminiową i piec w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 200°C (góra-dół).
- Po upieczeniu dynia powinna być miękka i gotowa do zblendowania na gładką masę.
Ciasto na kluski leniwe
- Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek i ubicie ich na sztywno. Twaróg należy zmielić w maszynce i dodać do niego żółtka, zblendowaną dynię i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszaną masę można następnie połączyć z pianą z białek i jeszcze raz wymieszać.
- Do uzyskanej masy należy dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól oraz cukier waniliowy i wszystko razem połączyć.
- Gdy ciasto jest gotowe, wystarczy wyłożyć je na stolnicę, uformować wałek i wyciąć kluski.
- Ostatnim krokiem jest wrzucenie klusek do wcześniej osolonego wrzątku i gotowanie ich do momentu wypłynięcia na powierzchnię.