Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań, które pojawia się na talerzach w polskich domach. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników i nie obciąża portfela. Dodatkowym atutem jest z pewnością szybkość wykonania oraz spore możliwości w kwestii łączenia ich z innymi dodatkami. I choć w moim przypadku placki ziemniaczane pojawiały się w domowym menu przynajmniej raz w tygodniu, to odkąd trafiłam na ten przepis z jesiennym dodatkiem, moja rodzina prosi mnie o nie znacznie częściej. Są chrupiące, złociste i lekko słodkie. Oto, jak je wykonać krok po kroku.
Jakie składniki są potrzebne do jesiennych placków ziemniaczanych?
Proces przygotowania jesiennych placków ziemniaczanych jest niezwykle prosty i niemal nie różni się od tradycyjnego. Zanim jednak rozpoczniesz realizację przepisu, koniecznie sprawdź, czy posiadasz w kuchni wszystkie niezbędne składniki. Na liście znajdują się:
Zobacz także:
- ziemniaki – 700-800 g,
- dynia – 300-400 g,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól kuchenna i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Jaka odmiana ziemniaków jest najlepsza na placki ziemniaczane?
Najlepszym wyborem do wykonania placków ziemniaczanych okazują się ziemniaki o wyższej zawartości skrobi. Wśród najczęściej polecanych odmian wymienia się gatunki takie jak: Tajfun, Bryza, Gracja, Ibis, a także Irga czy Orlik. Oprócz tego, podczas zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy ziemniaki są młode czy stare. Te pierwsze, ze względu na zbyt duże ilości wody, niekoniecznie nadają się do wykonania placków ziemniaczanych i mogą powodować, że masa się rozpadnie.
Jak przygotować jesienne placki ziemniaczane krok po kroku?
- Jeśli udało ci się zgromadzić wszystkie niezbędne do realizacji przepisu składniki, przygotowanie jesiennych placków ziemniaczanych rozpocznij od obrania ziemniaków ze skórki oraz starcia ich na tarce o średnich oczkach (lub maszynce).
- W ten sam sposób należy postąpić z dynią.
- Do miski, w której znajdują się starte warzywa, dorzuć mąkę, jajko, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli w naczyniu zauważysz zbyt dużo płynu, odlej go z środka.
- Patelnię z olejem rozgrzej. Z powstałej masy uformuj niewielkie placki i smaż na średnim ogniu do momentu, aż będą złociste.
- Gdy będą gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy i lekko dociśnij, by pozbyć się z nich nadmiernej ilości tłuszczu.
Choć jesienne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni smakują wyśmienicie już bez żadnych dodatków, to będą one doskonale komponować się również w towarzystwie różnych sosów, np. mięsnych lub grzybowych, a także w nieco słodszym wydaniu, np. ze śmietaną i cukrem lub z konfiturą z żurawiny.