Zastanawiałeś się kiedyś, czy należy usuwać szumowiny z rosołu? Zwykle wybieramy je łyżką automatycznie, bo tak przecież robiły nasze mamy i babcie, ale okazuje się, że czasem warto je zostawić. Dlaczego? Zobacz, czym właściwie są szumowiny i jakie korzyści mogą przynosić całemu organizmowi. Gdy poznasz bliżej tę szaro-burą pianę, być może w końcu się do niej przekonasz i już nigdy nie będziesz wyławiał jej z zupy.

Co to są szumowiny?

Wiele osób boi się tej piany na zupie i od razu ją usuwa, ale czy to rzeczywiście potrzebne? Wszystko bierze się z tego, że część z nas nie ma świadomości, czym są szumowiny na rosole, a to zupełnie naturalna i niegroźna rzecz. Najprościej mówiąc, szumowiny to ścinające się pod wpływem temperatury białko z mięsa. A tłumacząc dokładniej — podczas gotowania zupy zachodzi proces denaturacji białka i to właśnie w jego wyniku powstaje charakterystyczna szaro-brązowa piana, przez którą rosół domowy staje się mętny.

Zobacz także:

Można więc powiedzieć, że są nieodłączną częścią każdej zupy gotowanej na mięsie i choć nie wyglądają zbyt estetycznie, to w żaden sposób nie zmieniają smaku potrawy, a wręcz mogą przynieść sporo dobrego jeśli chodzi o właściwości takiego dania.

Czy szumowiny z rosołu są zdrowe?

Szumy z rosołu nie dodają zupie uroku, ale za to z pewnością wzbogacają ją o cenne składniki. Są one bowiem naturalnym źródłem dobrze przyswajalnego kolagenu, o którym teraz wszędzie jest tak głośno. Wiele osób kupuje kolagen w proszku do rozpuszczania w wodzie, ale zamiast tracić na to sporo pieniędzy, lepiej po prostu zostawić szumowiny w rosole i zjeść zupę razem z nimi.

Taki domowy rosół kolagenowy wcale nie będzie gorszy w smaku, a przy okazji świetnie zadziała na zdrowie i urodę. Najwięcej mówi się o tym, że kolagen świetnie działa na skórę, pomaga na zmarszczki i przyspiesza gojenie się ran, ale to tylko początek jego właściwości. Otóż taki rosół z kolagenową wkładką w postaci szumowin nie tylko dba o piękną cerę, ale dodatkowo wzmacnia stawy i kości oraz poprawia stan włosów i paznokci. Poza tym wspiera też prawidłowe trawienie i korzystnie wpływa na układ krwionośny, więc lista korzyści jest tu imponująca.