Nazywane dzikim winem pnącze zyskuje w oczach ogrodników, zarówno tych początkujących, jak i doświadczonych. Znane jest ze swojej wytrzymałości na mrozy i jesiennych barw. Posadź jak najszybciej, a pozwoli ci stworzyć kolorową fasadę na ścianie domu lub płotu.
Winorośl japońska - charakterystyka
Winorośl japońska to piękne pnącze z rodziny winoroślowatych. Mimo nazwy, nie jest to jednak prawdziwa winorośl i nie wytwarza jadalnych owoców. Roślina ta wyróżnia się błyszczącymi, trójklapowymi liśćmi, które osiągają do 12 cm długości. Ich kolor zmienia się w zależności od pory roku. Młode pędy mają czerwonawy odcień, a latem stają się intensywnie zielone. Natomiast jesienią zachwycają paletą barw: od żółtego, przez pomarańczowy, aż po czerwień.
Zobacz także:
Pędy winorośli japońskiej mogą osiągnąć nawet 20 metrów, a do podłoża przyczepiają się za pomocą specjalnych przylg. Dzięki temu mogą piąć się po różnych powierzchniach. Jesienią, kwiaty przekształcają się w małe, granatowe jagody, które stanowią pokarm dla ptaków. Nie są one jadalne dla ludzi.
Niejadalne dla człowieka owoce winorośli japońskiej / fot: Shigeyasu Urayama/AdobeStock
Odpowiednia uprawa winorośli japońskiej
Uprawa winorośli japońskiej jest łatwa i nie wymaga doświadczenia. To roślina odporna na mrozy i niewymagająca. Najlepiej sadzić ją jesienią (wrzesień/październik). Sadzonki umieszczaj w odległości ok. 2-3 metrów od siebie. Pamiętaj, że jedna roślina potrafi pokryć sporą powierzchnię. Pnącze najlepiej rośnie na żyznej i przepuszczalnej glebie.
Wybierz dla niej stanowisko słoneczne lub półcieniste, najlepiej osłonięte od silnego wiatru. Młode rośliny potrzebują regularnego podlewania, zwłaszcza podczas suszy. Dorosłe okazy są bardziej wytrzymałe, ale warto je podlewać podczas długotrwałych upałów. Roślinę nawoź dwa razy w roku. Najlepiej wiosną i w połowie lata.
Najczęstsze choroby winorośli japońskiej
Winorośl japońska jest rośliną dość odporną, jednak w każdych warunkach mogą zaatakować ją szkodniki i choroby. Najczęściej są to mszyce i przędziorki, a z chorób grzybowych mączniak prawdziwy i szara pleśń. Musisz zapewnić roślinie dobrą cyrkulację powietrza, unikać przelewania i nie moczenia liści podczas podlewania. Mszyce częściej pojawiają się na młodych pędach, a o ich obecności świadczą skręcone liście i wydzielina.
W przypadku ataku szkodników, spryskaj roślinę silnym strumieniem wody lub roztworem z czosnku. Przy większej liczbie szkodników, użyj preparatów biologicznych na bazie pyretryn lub olejów. Przędziorki są trudniejsze do zauważenia. Ich obecność możesz rozpoznać po drobnych plamkach i delikatnej pajęczynie na spodzie liści. Skuteczne w walce z nimi są jedynie specjalistyczne akarycydy ze sklepu ogrodniczego.