Do niedawna kupowanie świeżego chleba było nieodłącznym elementem każdego dnia, jednak skuszona przepisem na czosnkową wersję pieczywa z czarnuszką według Ewy Wachowicz, wreszcie postanowiłam zrobić go samodzielnie. Pierwszy bochenek okazał się absolutnym hitem i rozszedł się w kilka minut. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie powrotu do sklepowych gotowców. Nie dość, że jest w pełni naturalny, tj. bez zbędnych ulepszaczy i nie wymaga zakwasu, to jeszcze smakuje lepiej niż jakikolwiek wcześniej. Oto, jakie składniki należy przygotować i jak wygląda proces krok po kroku.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania chleba z przepisu Ewy Wachowicz?

Czosnkowy chleb z czarnuszką według sekretnego przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwy majstersztyk, który z pewnością zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Przepis docenią zarówno ci z większymi umiejętnościami kulinarnymi, jak i ci, którzy nie przepadają za eksperymentami w kuchni. Wszystko dlatego, że jego realizacja jest niezwykle prosta, szybka, a co najważniejsze nie wymaga wiele czasu.

Zobacz także:

Aby jednak cieszyć się aromatycznym, miękkim w środku oraz chrupiącym na brzegach chlebem z czarnuszką z przepisu Ewy Wachowicz, należy najpierw przygotować kilka niezbędnych składników. Na liście znajdują się:

  • mąka pszenna – 400 g,
  • mąka orkiszowa z pełnego przemiału – 100 g,
  • woda – 400 ml,
  • świeże drożdże – 40 g,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • sól kuchenna – 1 łyżeczka,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • czarnuszka – 2 łyżeczki do posypania,
  • suszone zioła prowansalskie – 1 łyżka,
  • mąka do oprószenia foremki – 1 łyżeczka,
  • masło do posmarowania foremki do pieczenia.

Jak przygotować czosnkowy chleb według Ewy Wachowicz krok po kroku?

  1. Przed rozpoczęciem realizacji przepisu upewnij się, że oprócz niezbędnych produktów posiadasz również prostokątną foremkę do pieczenia, małą miseczkę oraz dużą miskę. Do mniejszego naczynia wrzuć drożdże, cukier i wlej 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  2. Do dużej miski wsyp obydwa rodzaje mąki, a następnie dodaj sól i zioła prowansalskie. Wlej pozostałą ilość wody i przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży. Całość wymieszaj aż do momentu, gdy masa będzie gładka.
  3. Czosnek obierz z łupin, posiekaj i dodaj do ciasta. Masę ponownie zmiksuj.
  4. Chwyć za foremkę do pieczenia, posmaruj ją masłem z każdej strony i oprósz mąką.
  5. Masę przełóż do formy, wyrównaj ją, a na wierzchu posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku ustawionym na 80°C przez około 15 minut. Po tym czasie podkręć temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez około 50 minut.