Do niedawna kupowanie świeżego chleba było nieodłącznym elementem każdego dnia, jednak skuszona przepisem na czosnkową wersję pieczywa z czarnuszką według Ewy Wachowicz, wreszcie postanowiłam zrobić go samodzielnie. Pierwszy bochenek okazał się absolutnym hitem i rozszedł się w kilka minut. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie powrotu do sklepowych gotowców. Nie dość, że jest w pełni naturalny, tj. bez zbędnych ulepszaczy i nie wymaga zakwasu, to jeszcze smakuje lepiej niż jakikolwiek wcześniej. Oto, jakie składniki należy przygotować i jak wygląda proces krok po kroku.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania chleba z przepisu Ewy Wachowicz?
Czosnkowy chleb z czarnuszką według sekretnego przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwy majstersztyk, który z pewnością zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Przepis docenią zarówno ci z większymi umiejętnościami kulinarnymi, jak i ci, którzy nie przepadają za eksperymentami w kuchni. Wszystko dlatego, że jego realizacja jest niezwykle prosta, szybka, a co najważniejsze nie wymaga wiele czasu.
Zobacz także:
Aby jednak cieszyć się aromatycznym, miękkim w środku oraz chrupiącym na brzegach chlebem z czarnuszką z przepisu Ewy Wachowicz, należy najpierw przygotować kilka niezbędnych składników. Na liście znajdują się:
- mąka pszenna – 400 g,
- mąka orkiszowa z pełnego przemiału – 100 g,
- woda – 400 ml,
- świeże drożdże – 40 g,
- cukier – 1 łyżeczka,
- sól kuchenna – 1 łyżeczka,
- czosnek – 3 ząbki,
- czarnuszka – 2 łyżeczki do posypania,
- suszone zioła prowansalskie – 1 łyżka,
- mąka do oprószenia foremki – 1 łyżeczka,
- masło do posmarowania foremki do pieczenia.
Jak przygotować czosnkowy chleb według Ewy Wachowicz krok po kroku?
- Przed rozpoczęciem realizacji przepisu upewnij się, że oprócz niezbędnych produktów posiadasz również prostokątną foremkę do pieczenia, małą miseczkę oraz dużą miskę. Do mniejszego naczynia wrzuć drożdże, cukier i wlej 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Do dużej miski wsyp obydwa rodzaje mąki, a następnie dodaj sól i zioła prowansalskie. Wlej pozostałą ilość wody i przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży. Całość wymieszaj aż do momentu, gdy masa będzie gładka.
- Czosnek obierz z łupin, posiekaj i dodaj do ciasta. Masę ponownie zmiksuj.
- Chwyć za foremkę do pieczenia, posmaruj ją masłem z każdej strony i oprósz mąką.
- Masę przełóż do formy, wyrównaj ją, a na wierzchu posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku ustawionym na 80°C przez około 15 minut. Po tym czasie podkręć temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez około 50 minut.









