Niektóre warzywa potrafią zadziwić nie tylko smakiem czy wartościami odżywczymi, ale przede wszystkim… rozmiarem. W świecie rolnictwa wyczynowego pojawiają się okazy tak ogromne, że ich waga przekracza nawet tonę. To nie są zwykłe warzywa z przydomowego ogródka. To prawdziwe kolosy, które trafiają na pierwsze strony gazet i do Księgi Rekordów Guinnessa. Kto stoi za ich wyhodowaniem? Oto przegląd najbardziej imponujących przypadków.

Ile mierzy największe warzywo na świecie?

Największym warzywem, jakie kiedykolwiek trafiło do rejestru rekordów, jest dynia uprawiana w Toskanii, w słynnym regionie Chianti. Stefano Cutrupi, rolnik z miejscowości Poggerino, osiągnął coś, co przez lata wydawało się niemożliwe. Jego okaz ważył aż 1226 kg, a więc niewiele mniej niż przeciętny samochód osobowy.

Zobacz także:

fot. gregl87/Adobe Stock

To imponujące osiągnięcie przebiło dotychczasowy rekord o ponad 35 kg i z miejsca zapewniło włoskiemu hodowcy miejsce w sławnej Księdze Rekordów Guinnessa.

Jakie inne warzywa pobiły rekordy?

Wielkoformatowe warzywa to jednak nie tylko dynie. W sierpniu 2022 roku Sebastian Suski, Polak mieszkający w Southampton w Wielkiej Brytanii, wyhodował najdłuższego ogórka na świecie. Jego warzywo mierzyło aż 113,4 cm i zostało oficjalnie uznane przez UK National Vegetable Society. Wśród imponujących warzywnych rekordów nie mogło zabraknąć również pora. Rekordowy okaz osiągnął wysokość aż 143,2 cm, co czyni go najdłuższym na świecie. Jego dumnym hodowcą okazał się Derek Hulme z brytyjskiego miasta Stoke-on-Trent.

Równie imponujące było osiągnięcie Garetha Griffina, który podczas Harrogate Autumn Flower Show w 2023 roku zaprezentował największą cebulę na świecie. Zważona i oficjalnie oceniona 15 września, ważyła aż 8,97 kg. Nie sposób nie wspomnieć też o gigantycznym arbuzie wyhodowanym w stanie Michigan w USA. Dwóch rolników wspólnymi siłami doprowadziło do powstania owocu, który osiągnął wagę ponad 130 kg.

Jakie są rekordy warzyw w Polsce?

Polska również może poszczycić się własnymi imponującymi rekordami w świecie warzyw. W Raciborzu Piotr Holewa wyhodował ogórka mierzącego 97 cm długości. Zabrakło mu jedynie 10 cm do światowego rekordu, więc jego rezultat został uznany za drugi najdłuższy ogórek na świecie. Kolejnym osiągnięciem może pochwalić się Mateusz Dąbrowski. Mężczyźnie udało się wyhodować dynię o nazwie DANJA, która osiągnęła wagę 888 kg. Równie spektakularny sukces odniósł Andrzej Felcyn, który wyhodował największego arbuza w Polsce. Ważył on aż 118 kg.