Zielone, niedojrzałe pomidory mogą łatwo doprowadzić do frustracji, jeśli wkładamy sporo wysiłku w dbanie o uprawę. Ale właśnie to, w jaki sposób o nią dbamy, może być przyczyną tego, że owoce wciąż nie są czerwone. Sprawdź, co jest jedną z najczęstszych przyczyn takiej sytuacji i jak można temu zaradzić.
Dlaczego pomidory nie dojrzewają?
Oczywiście - pogoda może nie sprzyjać dojrzewaniu pomidorów. Zwłaszcza teraz, w deszczowym okresie, kiedy wzrasta wilgotność powietrza z powodu intensywnych opadów, owoce nie mają najlepszych warunków ku temu, żeby w końcu się zaczerwienić. Jednak często zdarza się, że my również nie ułatwiamy pomidorom wybarwiania się, popełniając błąd w pielęgnacji.
Zobacz także:
Chcąc jak najlepiej zadbać o pomidory, niektórzy zbyt obficie je podlewają, co ma negatywny wpływ na dojrzewanie. Kiedy dostarczamy roślinie zbyt dużo wody, nie wytwarza się etylen, który jest odpowiedzialny za to, że owoce nabierają czerwonego koloru. Z tego powodu pomidory należy podlewać z umiarem - podłoże powinno być lekko wilgotne, ale nie może być mokre.
Jak często należy podlewać pomidory?
To, jak często powinniśmy podlewać pomidory, zależy od tego, w jakich warunkach je uprawiamy. Częstotliwość będzie się różniła w zależności od tego, czy mamy do czynienia z uprawą gruntową, doniczkową, czy też szklarniową.
- Pomidory w doniczce - w przypadku uprawy doniczkowej ziemia wysycha bardzo szybko, dlatego pomidory mogą w takiej sytuacji wymagać codziennego podlewania. Należy też zwrócić uwagę na pogodę i wielkość pojemnika. Mniejsza donica i cieplejsze dni sprzyjają szybszemu wysychaniu podłoża.
- Pomidory w szklarni - woda w warunkach szklarniowych może szybko parować, dlatego takie pomidory również często wymagają codziennego podlewania. Tutaj jednak koniecznie trzeba zadbać o systematyczne wietrzenie pomieszczenia, aby nie gromadziła się wilgoć sprzyjająca chorobom grzybowym.
- Pomidory w gruncie - takie rośliny podlewamy najrzadziej, bo co 3-4 dni.
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?
Aby skoncentrować energię rośliny na dojrzewaniu owoców, a nie rozwijaniu pędów, warto pamiętać o ważnym zabiegu, dzięki któremu pomidory szybciej się zaczerwienią. Proces ten znacznie przyspieszy, jeśli regularnie będziemy pozbywać się pędów bocznych, czyli tak zwanych wilków. Należy przy tym koniecznie zadbać o higienę i dobry stan używanych narzędzi. Korzystanie z brudnego lub tępego sekatora zwiększa ryzyko przeniesienia chorób między roślinami, a także może prowadzić do uszkodzenia i osłabienia sadzonek.