Wszystkie rośliny, zarówno te uprawiane w ogrodzie jak i w doniczkach czy skrzynkach wymagają regularnego nawożenia. Uniwersalna gleba, jaką można dostać w sklepie ogrodniczym już zawiera minerały i składniki odżywcze potrzebne roślinom, jednak po czasie nie są wystarczające i konieczny jest nawóz. Można kupić gotowy w sklepie albo zrobić go samodzielnie.
Jednym z popularniejszych jest nawóz z drożdży, który bardzo lubią np. ogórki. Nie nadaje się on jednak do wszystkich roślin. 

Jakim roślinom szkodzi nawóz z drożdży?

Do przygotowania tego nawozu wykorzystuje się zwykłe drożdże piekarnicze, które można kupić w każdym supermarkecie. Wzmacnia wiele roślin, takich jak np. pomidory, ogórki, truskawki, a także róże i lawenda. Jednak 2 bardzo popularne rośliny nie tolerują tego nawozu.

Zobacz także:

Chodzi o pospolite i proste w uprawie ziemniaki oraz cebulę. O ile uprawa ziemniaków na działce to dość rzadki widok, tak cebula jest popularna i wielu z nas ma ją w swoich ogródkach. Nawóz z drożdży w przypadku tych roślin sprawia, że bardzo tracą one na smaku. Jeśli użyjemy go raz, nic nie powinno się stać. Jednak regularne podlewanie tych warzyw nawozem z drożdży sprawi, że będą źle smakować i zepsują każdą potrawę. Ziemniaki najlepiej nawozić obornikiem albo gnojówką, a cebulę kompostem. 

Do jakich roślin można stosować nawóz z drożdży?

Dobra wiadomość jest taka, że poza wymienionymi wyżej ziemniakami i cebulą, większość roślin bardzo dobrze reaguje na nawóz z drożdży. To odżywka prosta do zrobienia, którą można podlewać:

  • pomidory,
  • paprykę,
  • cukinię,
  • ogórki,
  • truskawki,
  • porzeczkę,
  • maliny,
  • agrest.

Nawóz z drożdży służy też drzewom owocowym, jak morela, jabłoń, czereśnia, wiśnia i grusza. Lubią go też ogrodowe rośliny ozdobne, jak petunie, begonie, hortensje, róże i lawenda, a także domowe rośliny doniczkowe – jak monstera, sansewieria i storczyk. 

Nawóz z drożdży. Najprostsza receptura

Nawóz z drożdży można przygotować na dwa sposoby – z wykorzystaniem procesu fermentacji i bez. Jeżeli zależy wam na czasie, zróbcie nawóz niesfermentowany.  W tym celu należy do dużego wiadra wsypać 100 g pokruszonych, świeżych drożdży i zalać je 10 litrami ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i po godzinie nawóz jest gotowy do użycia.

W wersji sfermentowanej tę samą ilość drożdży należy zasypać 250 g cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wlewamy 10 litrów ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy taką miksturę na tydzień. Tak przygotowany nawóz z drożdży przed użycim trzeba rozcieńczyć w proporcji 1:10, czyli 1 szklanka nawozu na 10 litrów wody.